Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Digitaaliset Stumppi-palvelut muuttavat uusiin kanaviin 2023

maisemakuva, jossa kuuraisia puita ja metsää

Stumppi-palvelut tarjoavat maksutonta neuvontaa nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.  

Stumpin oma verkkosivusto on tarjonnut tietoa ja tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamista harkitseville, lopettajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille yli 10 vuoden ajan. Nyt verkkosivusto on tullut käyttöikänsä päähän, mutta sisällöt on päivitetty entistä laajempina ja parempina osoitteeseen www.hengitysliitto.fi. Stumppi-palvelut ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuki löytyvät kohdasta Elämänlaatu ja hyvinvointi –> Savuttomuus.  

Stumpin keskustelufoorumi on tarjonnut alustan vertaiskeskusteluille, joista moni lopettaja on saanut tukea muilta samassa tilanteessa olevilta. Keskustelun tarve on siirtynyt toimintavuosien aikana yhä enemmän muualle verkkoon, minkä vuoksi keskustelufoorumista luovutaan vuoden 2022 lopussa. Vertaiskeskusteluja pääsee jatkossa käymään Facebook-ryhmässä: ”Stumpin vertaistukiryhmä tupakoinnin lopettajille”.  

Henkilökohtaista tukea ja uusia toimintakokeiluja 

Terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat Stumppi-neuvontapuhelimessa ja sähköpostitse. Tarjolla on myös proaktiivista neuvontaa ja ohjausta, jossa halukkaiden on mahdollista saada yksilöllisten tarpeidensa mukaan räätälöityä tukea säännöllisen aikataulun mukaan.  

– Tänä päivänä ei ole itsestäänselvyys, että nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tueksi pääsee keskustelemaan ihan oikean ammattilaisen kanssa. Olemme hyvin tyytyväisiä, että pystymme edelleen tarjoamaan tällaisia kohtaamisia, erityisasiantuntija Jenni Tuomela korostaa. 

Vuonna 2023 tarjoamme neuvontaa ja tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen pienryhmässä kohdistetusti hengityssairaille. Pienryhmämuotoista ohjausta on tarjolla myös osteoporoosia sairastaville yhteistyössä Luustoliiton kanssa.   

Vertaistukea nikotiinituotteiden käytön lopettajille on tarjolla keväällä 2023 järjestettävissä kaikille avoimissa verkkovertaisilloissa, joihin pääsee Hengitysliiton verkkosivustolla olevan tapahtumakalenterin kautta. Iltojen aikana käsitellään lopettamiseen valmistautumista, lopettamista sairastumisen vuoksi ja omasta tahdosta sekä vieroitusoireita ja keinoja niiden kanssa elämiseen. Mukaan voi tulla vaikka vain kuuntelemaan. Tapahtumakalenteria päivitetään jatkuvasti, seuraa lisätietoja: www.hengitysliitto.fi.   

Lisätiedot: 

Jenni Tuomela
erityisasiantuntija, Stumppi-palvelut
Hengitysliitto ry
044 407 4044
jenni.tuomela@hengitysliitto.fi 

Stumppi-neuvontapuhelin palvelee numerossa 0800 148 484 maanantaisin ja tiistaisin kello 10–18 sekä torstaisin kello 13–16. Joulun aikana Stumppi-neuvonta on kiinni maanantaina 26.12.2022, muuten neuvonta on auki normaalien palveluaikojen mukaisesti.  

Hengitysliitto on sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaiden hyvää elämää. Yleisimpiä hengityssairauksia ovat astma, keuhkoahtaumatauti ja uniapnea. Liiton 80 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana noin 21 000 hengityssairasta, heidän läheistään sekä hengitysterveydestä kiinnostuneita. 

Hengitysliitto tekee monipuolista työtä, jotta Suomessa on hyvä hengittää. Kannustamme ehkäisemään sää- ja ilmastoriskejä sekä sisäilmaongelmia. Tarjoamme tietoa, kokemustietoa ja vertaistukea.