Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Jos lopetat tupakoinnin, älä tartu sähkö-tupakkaan

Elektronisten savukkeiden ja niissä käytettävien makuaineiden on monissa tutkimuksissa havaittu aiheuttavan erilaisia terveysoireita. Sähkötupakan ei ole todettu edes juuri auttavan tupakoinnin lopettamisessa.

Tutkijoiden mukaan keuhkojen ärsytys sekä tulehdusreaktiot voivat altistaa syöville, diabetekselle sekä sydäntaudeille. Aiempien tutkimusten valossa myös havaittiin, että erityisesti sitruksiset sekä kukkaismaut vapauttavat keuhkoissa syöpään yhdistettyjä vapaita radikaaleja.

Nuorilla suurempi riski

THL:n asiantuntijan Otto Ruokolaisen mukaan Yalessa saadut tulokset ovat linjassa aiempien vastaavien tutkimusten kanssa.

–Muissakin tutkimuksissa on tullut esiin, että tietyt makuaineet aiheuttavat erilaisia haittoja muun muassa keuhkosoluille. Eniten ärsytystä aiheuttavat maut ovat kuitenkin vaihdelleet tutkimusten välillä, Ruokolainen sanoo.

Sähkösavukkeiden vaikutusta on Ruokolaisen mukaan tutkittu eri tavoin ja suurin osa tutkimuksista osoittaa, että niiden käyttö tavalla tai toisella tuntuu häiritsevän keuhkojen normaalia toimintaa.

Yalen yliopiston tutkijat ovat erityisen huolissaan teini-ikäisten sähkösavukkeiden käytöstä, sillä vielä kehittymässä olevat keuhkot voivat edesauttaa erilaisten allergioiden sekä astman kehitystä.

Lue lisää: Satakunnankansa.fi