Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Maailman yleisin roska on ympäristömyrkky

Moni tupakoija ei tule ajatelleeksi, että tupakantumpit sisältävät ympäristöön liukenevia kemikaaleja, kuten arsenikkia ja lyijyä, jotka liukenevat luontoon maahan heitetystä tumpista. Terveysjärjestö Suomen ASH kannustaa pohtimaan tupakoinnin lopettamista myös ympäristön vuoksi.

Yhden tupakantumpin hajoaminen kestää keskimäärin puolitoista vuotta makeassa vedessä ja kolme vuotta merivedessä. Hajoaminen ei kuitenkaan tarkoita maatumista, sillä savukkeiden filtterit tehdään huokoisesta selluloosa-asetaatista, joka on maatumatonta muovia.

– Tupakantumpit ovat myös vaara esimerkiksi pikkulapsille tai eläimille, jotka voivat napata tumpin suuhunsa, Mervi Hara muistuttaa.

– Tämä on tupakkateollisuuden, ei tupakoijien luoma ongelma. Moni aloittaa tupakoinnin nuorena, ja myöhemmin nikotiiniriippuvuudesta on usein vaikea päästä eroon. Toivomme, että tupakan ympäristörasite innostaisi mahdollisimman monia tupakoijia lopettamaan. Siitä olisi myös nopeasti etua terveydelle ja kukkarolle, Mervi Hara kannustaa.

 

Lue lisää: Suomen ASH ry:n sivuilta
ja IL.fi