Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Poika katkaisee tupakan

Näin lopetat tupakoinnin

Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan on tupakoinut.

Tupakoinnin aloittamiseen ja jatkamiseen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten perintötekijät, sosiaaliset ja psyykkiset tekijät, esimerkiksi mielikuvat ja roolimallit sekä niiden yhteisvaikutukset.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus määritellään krooniseksi sairaudeksi.
Tupakointiin kehittyy fyysisen nikotiiniriippuvuuden ohella nopeasti psyykkinen, emotionaalinen ja sosiaalinen riippuvuus. Tupakoinnin koetut vaikutukset, kuten mielihyvän tunne, keskittymiskyvyn paraneminen ja tupakoinnin liittyminen sosiaalisiin tilanteisiin, ovat palkitsevia ja vahvistavat tupakoivaksi oppimista.

Moni muistelee, että ensimmäisellä kokeilukerralla tupakka maistui pahalta. Silti fyysinen riippuvuus voi kehittyä nopeasti ja yllättää voimakkuudellaan. Tupakasta tulee pitkäaikainen seuralainen, jolle jäähyväisten jättäminen tuntuu lähes mahdottomalta. Kaikesta huolimatta jostakin tupakasta on mahdollista tulla viimeinen poltettu tupakka.

Riippuvuussairautta voidaan hoitaa ja aiemmin opittuja tapoja on mahdollista muuttaa. Joillekin lopettaminen on helpompaa kuin toisille, mutta hyvästä valmistautumisesta hyötyvät lähes kaikki. Tupakoinnin lopettaminen on päätös, jota ei tarvitse katua. Tupakoinnin lopettamisella on paljon myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja toimintakykyyn.

Terveyskirjasto: Tupakoinnin lopettaminen (tupakasta vieroitus)
Helsingin yliopisto: Ni­ko­tii­ni­riippuvuus on sairaus, jota pitää hoitaa

Hengitysliiton oppaat tupakoinnin lopettamisen tueksi. 


Wish to quit smoking & need advice in English?

Stopping smoking is not easy but it can be done. To be successful you have to really want to stop and you have to be ready.

Please, refer to:
I Quit Monday
QUIT
Quitting smoking – the benefits. European Lung Foundation

Today is the day. A guide to quitting smoking