Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Nikotiinilaastari

Korvaushoitovalmisteet

Nikotiinikorvaushoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka toteutetaan nikotiinia sisältävillä myyntiluvallisilla lääkevalmisteilla, joiden käyttöaihe on tupakasta vieroituksen tukeminen (Käypä hoito -suositus). Nikotiinikorvaushoidon tarkoituksena on vähentää nikotiinin määrää elimistössä niin, että vieroitusoireet olisivat hallittavissa, mutta riippuvuus nikotiinituotteesta hellittäisi. Nikotiinikorvaustuotteisiin, yleensä purukumiin, voi jäädä koukkuun.

Nikotiinikorvaushoidossa on tärkeää käyttää riittävän suurta annosta riittävän kauan (3-6 kk). Valmisteita voi ostaa ilman reseptiä ja niitä on myynnissä apteekeissa, kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Voimakkaassa riippuvuudessa oheen voidaan valita jokin lyhytvaikutteinen tuote: purukumi, imeskelytabletti, kielenalustabletti tai inhalaattori niiden tilanteiden varalle, jolloin tupakanhimo saattaa yllättää. Tällöin puhutaan yhdistelmähoidosta.

Nikotiinilaastari  |  Purukumi  |  Imeskelytabletti  |  Kielenalustabletti

Nikotiini-inhalaattori  |  Suusumute  |  Lue lisää

[sta_anchor id=”nikotiinilaastari”]Nikotiinilaastari[/sta_anchor] on hidasvaikutteinen nikotiinivalmiste, joka sopii lopettajalle, jonka savukkeiden kulutus on ollut tasaista ja säännöllistä. Nikotiini on varastoituna laastariin ja sitä siirtyy hitaasti ihon kautta elimistöön. Veren nikotiinipitoisuus on tavallisesti suurin 8-10 tunnin käytön jälkeen. Laastari tulee kiinnittää puhtaalle, kuivalle, karvattomalle ja terveelle ihoalueelle rintakehälle, selkään, olkavarteen tai lantiolle. Markkinoilla on sekä 16 että 24 tunnin laastareita.

[sta_anchor id=”purukumi” unsan=”Purukumi”]Purukumi[/sta_anchor] on käyttäjille ehkä tutuin nikotiinikorvaustuote. Nikotiinipurukumin käytössä on tärkeää oikea pureskelutekniikka. Purukumia tulee pureskella hitaasti ja rauhallisesti (10-15 kertaa), jolloin maku voimistuu. Sen jälkeen purukumi siirretään lepäämään posken ja ikenen väliin. Pureskelu aloitetaan uudestaan, kun maku on hävinnyt.  Mikäli purukumia jauhetaan tavallisen purkan tapaan, nikotiini ei ehdi imeytyä suun limakalvoilta, vaan se niellään, jolloin aiheutuu sivuoireita. Nikotiinipurukumeja on markkinoilla 2 voimakkuutta (2mg, 4mg) sekä useita eri makuja.

[sta_anchor id=”imeskelytabletti”]Imeskelytablettia[/sta_anchor] käyttäessä tekniikka on sama kuin purukumia käyttäessä. Tablettia imeskellään, kunnes maku tuntuu voimakkaalta, minka jälkeen tabletin annetaan levätä posken ja ikenen välissä. Kun maku heikkenee, voi imeskelyn aloittaa uudestaan. Tätä jatketaan, kunnes tabletti on kokonaan liuennut eli noin 20-30 minuuttia. Imeskelytabletteja on saatavilla 3 eri vahvuutta (1mg, 2mg, 4mg).

[sta_anchor id=”kielenalustabletti”]Kielenalustabletti[/sta_anchor] on pieni ja huomaamaton ja se asetetaan kielen alle. Tabletin vaikutus alkaa jo 2-3 minuutissa ja se liukenee kokonaan noin puolessa tunnissa. Annostelu on joustava; tabletin voi laittaa kielen alle, kun tekee mieli tupakkaa. Voimakkaasti riippuvaiset voivat käyttää 2 tablettia kerrallaan. Ensimmäisinä käyttöpäivinä suu ja nielu voivat tuntua ärtyneiltä. Monet nuuskan käyttäjät ovat valinneet kielenalustabletin vieroitustuotteeksi.

[sta_anchor id=”inhalaattori”]Nikotiini-inhalaattorissa[/sta_anchor] on muovinen imukeholkki, johon asetetaan nikotiinikapseli. Kyseessä ei ole varsinainen inhalaattori, sillä nikotiini imeytyy jo suun limakalvoilta eikä kulkeudu keuhkoihin. Inhalaattorilla toisin sanoen ”poltetaan poskareita”, tai ”imetään kuin pillimehua”. Nikotiini vapautuu kapselista huoneenlämmössä eli inhalaattoria ei voi käyttää kylmässä ulkoilmassa.

[sta_anchor id=”suusumute”]Suusumute[/sta_anchor] on nopea apu tupakoinnin vieroitusoireisiin. Se on huomaamaton ja nopea käyttää esimerkiksi asiakastyössä. Suusumutteen kautta annosteltu nikotiini imeytyy nopeasti suun limakalvoilta.

[sta_anchor id=”luelisaa”]Lue lisää[/sta_anchor] nikotiinivalmisteista Terveyskirjaston sivuilta.

Mikael Ekblad ja Kirsi Vähäkangas: Kannattaako nikotiinikorvaushoito raskauden aikana?