Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Porraskävely

Tupakoinnin ja nikotiinituotteiden vaikutus fyysiseen kuntoon

Tupakansavussa ja nuuskassa olevat myrkyt imeytyvät tupakoitsijan verenkiertoon suun ja keuhkojen kautta. Nikotiini, hiilimonoksidi eli häkä, terva ja muut tupakan sisältämät kemialliset myrkyt rasittavat sydäntä ja ahtauttavat verisuonia.

Häkä heikentää hapen kulkua sydämeen sitomalla veren hemoglobiinia. Sydän yrittää korvata hapenpuutetta sykkimällä entistä nopeammin, joka puolestaan kuluttaa happea entistä enemmän. Kun lihakset eivät saa riittävästi happea, ne väsyvät helposti.

Terva ärsyttää keuhkoputkia, josta seurauksena on limaneritystä ja yskää, jotka haittaavat hengittämistä. Tupakoitsijan keuhkot ovat jatkuvassa ärsytystilassa ja rasituksessa. Yskästä kehittyy usein krooninen keuhkoputken tulehdus.

Nikotiini nostaa tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykintänopeutta. Sydän rasittuu tavallista enemmän ja pulssi nopeutuu. Nikotiini supistaa lihasten valtimoita, joten urheillessa lihasten verenkierto heikkenee ja urheiluvammojen todennäköisyys yleistyy.

Tupakkatuotteiden käytöllä on aina heikentävä vaikutus fyysiseen kuntoon, on kyse sitten poltettavien tupakkatuotteiden satunnaisesta tai vakituisesta käytöstä tai nuuskaamisesta.

Nuuskaaminen aiheuttaa lisäksi ien- ja suutulehduksia sekä hampaiden reikiintymistä. Nuuskan käytön on todettu myös hidastavan palautumista.

Lääkärilehti:  Vaikuttavatko tupakka- ja nikotiinituotteet kilpaurheilijan suorituskykyyn