Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
tupakantumppi kalenterissa

Lopettajan polku

 

Parhaan käsityksen Stumppi sivuston sisällöstä saat selaamalla etusivulta löytyvää valikkoa (= Stumppi menu etusivun yläreunassa).

Tupakoinnin lopettamiseen ei ole yhtä ainoaa tai oikeaa tapaa.  Kaikkien menetelmien tehosta ei ole tutkimuksellista näyttöä (akupunktio, hypnoosi). Silti tärkeintä on kokeilla jotain tapaa eli siirtyä aikomisesta toteutukseen.

Mieti etukäteen mitä etuja ja haittoja tupakasta sinulle on. Ole rehellinen itsellesi ja muista tasapuolisesti sekä hyvät että huonot puolet.

Hyödynnä aiemmat kokemuksesi. Oletko joskus aiemmin yrittänyt lopettaa? Miten siinä kävi, mihin yritys kaatui? Mieti, kuinka voit hyödyntää aiemmat kokemukset valmistautuessasi lopettamaan tupakoinnin. On ihmisiä, jotka lopettavat kerralla, mutta yleisemmin lopullinen onnistuminen vaatii useamman yrityksen.

Tarkkaile itseäsi. Laita muistiin jokainen kellonaika ja tilanne, jolloin tupakoit. Saat arvokasta tietoa tupakkariippuvuudestasi ja tupakointitavastasi. Tunnistatko riskitilanteet?

Hankaloita tupakointiasi. Älä polta yhtään tupakkaa harkitsematta sitä ensin. Muuta tupakointitapojasi, sillä muutokset murtavat rutiinin, eikä lopettaminen tunnu enää yhtä isolta asialta. Vaihda merkkiä joka kerta kun ostat savukkeita. Vaihda tapaasi polttaa, esimerkiksi nouse seisomaan tupakoidessasi tai istu tupakoimaan, jos tapaat polttaa seisten.

Polta vähemmän jokaista savuketta tai rajoita savukkeiden määrää. Jo muutaman savukkeen vähentäminen voi olla iso askel kohti savuttomuutta. Osta savukkeita vähän, vain aski kerrallaan. Rajoita paikkoja, joissa poltat.

Lopeta tupakointi ihan kokeeksi. Kokeile, miltä tuntuu olla esimerkiksi yksi vuorokausi ilman tupakkaa. Sekin alentaa lopettamiskynnystä!

 

Vieroitusoirekysely. Käypä hoito -suosituksen liite.
Vieroitusoireet. Käypä hoito -suosituksen liite.

Tupakointi vai tupakoimattomuus – minkä tien sinä valitset? Käypä hoito -suosituksen potilasversio, Duodecim
Arvioi valmiuksiasi elämäntapamuutokselle. Työterveyslaitos