Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Kysymysmerkkejä

Jos nikotiinikorvaus- hoitotuote ei auta

Lue aina nikotiinikorvaushoitotuotteen pakkausselosteen ohjeet.

Nikotiinipurukumin pureskelu voi olla hyödytöntä väärin tehtynä. Nikotiinipurukumia ei käytetä samalla tavalla kuin tavallista purkkaa. Sitä pitäisi puraista vain joitakin kertoja ja kätkeä se sitten poskeen tai kielen alle. Sieltä nikotiini pääsee imeytymään elimistöön. Ja tätä toistetaan.

Jos nikotiinipurukumia jauhaa kuin tavallista purkkaa, nikotiini päätyy vatsaan ja aiheuttaa mahdollisesti vatsakipua. Eikä siitä ole vatsassa mitään hyötyä, koska nikotiini ei imeydy vatsan vaan ainoastaan suun limakalvojen kautta.

Imeskelytabletissa on sama idea kuin purukumissakin. Imeskele tablettia muutaman kerran ja laita se sitten esimerkiksi yläikenen ja huulen alle. Kun voimakas maku häviää imeskele sitä taas muutamia kertoja, että saat maun tuntumaan ja laita sitten tabletti jälleen ylähuulen alle.

Myös nenäsumutteen käyttöön liittyy asia, joka kannattaa huomioida. Nenäsumutetta ei pidä käyttää yhtäjaksoisesti yli kahta viikkoa. Pitkään käytettynä se alkaa toimia vastoin haluttua vaikutusta eli aiheuttaa käyttäjälleen nenän tukkoisuutta.

Nikotiinilaastarit voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Uusimman Käypä hoito -suosituksen  mukaan nikotiinilaastarin käyttöön on mahdollista yhdistää lyhytvaikutteinen nikotiinikorvaushoitovalmiste (esim. purukumi, suusumute), jos pelkkä laastari ei tehoa riittävästi vieroitusoireisiin.

 

Duodecim Käypä hoito, Näytönastekatsaukset: Nikotiiniyhdistelmähoidon vaikutus tupakoinnin vieroituksessa.

Terveyskirjasto: Nikotiinivalmisteet (laastari, purukumi, tabletit, inhalaattori)