Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Muut oireet

Tupakoinnin ja nikotiinin käytön lopettaminen on muutos ihmiselle ja elimistölle. Muutokseen voi varsinaisten vieroitusoireiden lisäksi liittyä muitakin ohimeneviä oireita ja tuntemuksia.

Yskä

Tupakoinnin lopettamiseen liittyy usein limaista yskää, joka kestää noin kahdesta neljään viikkoa. Joskus yskä saattaa kestää parikin kuukautta. Yskä on merkki siitä, että keuhkojen värekarvat alkavat toimia ja ne alkavat poistaa keuhkoihin muodostunutta tulehdusmassaa.

Studio55.fi: Miksi tupakoinnin lopettamisen jälkeen tulee yskä? Lääkäri vastaa.

Paha maku suussa

Metallin tai veren maku suussa on verrattain yleinen vaiva. Vaarallista se ei yleensä ole.
Suun paha maku ilmaisee, että kehossa jokin on muuttunut.

Mtv.fi: Lääkäri kertoo, mistä metallinen maku suussa voi johtua.

Väsymys

Tupakoinnin/ nikotiinin käytön lopettamiseen usein liittyvä oire on voimakas väsymys ja alavireinen, vetämätön olo. Oireilun taustalla on todennäköisesti aineenvaihdunnan muutostilanne, johon elimistön on sopeuduttava.

Tupakointi lisää stressihormonien erittymistä ja sympaattisen hermoston ylivireyttä ja kohottaa verenpainetasoa sekä sydämen lyöntitiheyttä. Kun tupakoija tupakoi, fysiologisesti hänen elimistönsä menee stressitilaan, mutta psyykkisesti hän kokee rentoutuvansa. Tupakka toimii siis stimulanttina ja relaksanttina samaan aikaan.

Käypä hoito: Tupakoinnin vaikutus stressiin ja uneen
Käypä hoito: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden neurobiologiaa
Terve.fi: Haittavaikutukset sydämeen ja verisuoniin