Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Iloisia ja surullisia palloja

Tupakoinnin lopettaminen ja mielialan vaihtelut

Tupakoinnin lopettaminen saa aikaan yleensä mielialan vaihtelua sekä kiukun ja raivon tunteita.  Lopettamisesta voi myös aiheutua vieroitusoireina ahdistuneisuutta, mielialan laskua, alavireistä oloa ja voimakasta väsymystä. Tällaisiin hetkiin yhdistyy usein tunne, että ainoa asia, joka helpottaa oloa, on tupakointi. Tupakoinnin tuoma apu on kuitenkin väliaikainen, sillä tupakointi(tapa) itsessään saattaa aiheuttaa masennusta, kuten tutkimustiedon perusteella tiedetään. 

Tupakoinnin lopettaminen merkitsee päivittäisten elämäntapojen ja rutiinien muutosta. Tupakointi on yhteydessä myös aivojen välittäjäaineiden toimintaan. Jos on tottunut esimerkiksi lohduttamaan itseään tupakoimalla, niin savuton elämäntapa merkitsee huolien, surun ja ahdistuksen kohtaamista uudella tavalla.
Muutos ei
toteudu itsestään, vaan vaatii uusien toimintatapojen opettelua. 

Mielialan laskua voi helpottaa keskittymällä nykyhetkeen.  Huomion kiinnittäminen myönteisiin asioihin kannattaa. Savuton elämä tuo vapauden tunteen, josta voi iloita jo etukäteen. Tupakoinnin lopettaminen koetaan pidemmällä aikavälillä itsetuntoa ja mielialaa kohottavana asiana.  

Tupakointi ja syyllisyys 

Monet tupakoitsijat ja tupakoinnin lopettamista yrittävät kokevat syyllisyyden, häpeän ja riittämättömyyden tunteita. Yleensä syyllisyyden tunne herää, jos kokee toimivansa vastoin omaa käsitystä oikeasta ja väärästä, toivotusta ja ei-toivotusta toteutuksesta tai tuloksesta.  

Tupakoinnista aiheutuneet sairaudet harmittavat ja masentavat ymmärrettävästi. Syyllisyyden tunteeseen ja kielteisiin ajatuksiin ei kannata jäädä kiinni. Nyt voi valita toisin kuin aiemmin tupakoidessa. Sairauden etenemistä voi tupakoinnin lopettamalla ehkä hidastaa ja lopettaminen poikkeuksetta parantaa koettua hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on osalla ihmisistä todella vahva, joten siitä irti pääsykään ei ole kaikille helppoa, vaan vaatii työtä ja ymmärrystä. Riippuvuuksista on jokaisen silti mahdollista päästä eroon omalla sinnikkäällä ponnistelulla, jota sekä vertaiset että terveydenhuollon ammattilaiset voivat tukea.

 

Terve.fi: Stressi, ahdistus ja masennusoireet vähenevät tupakoinnin lopettamisen myötä
Potilaan Lääkärilehti: Tupakoinnin lopettaminen lievittää psykiatrisia oireita lääkehoidon veroisesti
Terveyskirjasto: Masennus, masentuneisuus, masennusoire ja masennustila

anna.fi: Ratkaisukeskeinen ajattelu auttaa löytämään avaimet positiiviseen muutokseen