Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Nuuskaa

Nuuska

Nuuska on suussa käytettävä tupakkajauheesta tehty kostea möykky tai nenään vedettävä kuiva tupakkajauhe. Nuuska on nikotiiniriippuvuutta aiheuttava tupakkatuote.
Nuuska voi sisältää tupakkaan verraten moninkertaisen määrän nikotiinia. Yleisimmin nuuskassa on nikotiinia noin 7-8 mg/g, mutta vahvimmissa nuuskissa sitä voi olla jopa 45 mg/g (v.2019 Ruotsissa myytävä nuuska). Nuuskassa on yli 2500 kemikaalia, joista 28 on syöpävaarallisia aineita. Valmiissa nuuskassa on myös kadmiumia, lyijyä, arsenikkia ja radioaktiivisia aineita.

Nuuskan myynti on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Tupakkalain mukaan yksityishenkilö voi tuoda maahan omaa henkilökohtaista käyttöään varten enintään 1 000 grammaa savuttomia tupakkatuotteita (nuuska, nenänuuska, purutupakka) vuorokauden aikana. Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä. Nuuskaa ei saa tuoda toisen henkilön käyttöön riippumatta siitä, maksaako tämä nuuskasta vai ei.

Lue lisää Suomen ASH:n sivuilta.

Mitä nuuska aiheuttaa elimistössä?

Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Kun nuuskaa käytetään pitkiä aikoja päivittäin, saatu nikotiinimäärä voi olla huomattavasti suurempi kuin tupakoivilla. Tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia
3–5 kertaa enemmän kuin savukkeita polttava. Nuuskaajien nikotiiniriippuvuus on yleensä vaikeampi kuin tupakoivien.

Nuuskan vaikutukset näkyvät selkeimmin suuontelossa ja nielun alueella. Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja vaurioittaa myös ikeniä. Nuuskankäyttäjien kannattaa tarkkailla nuuskan aiheuttamia muutoksia suussa, ja käydä säännöllisesti hammaslääkärissä. Suuvaurioiden syntymistä voi hidastaa vaihtamalla nuuskan paikkaa suussa.

Nuuskan käytön tyypillisiä seurauksia ovat:

  • nikotiiniriippuvuus
  • suuontelon, nielun ja nenän syöpä
  • sydän- ja verisuonisairaudet
  • pahanhajuinen hengitys, hampaiden värjääntymät, hampaiden kuluminen, ienvauriot
  • tyypin 2 diabetes ja
  • raskauden aikaiset ongelmat

Terveyskirjasto: Tupakka ja nuuska
Duodecim -lehti: Nuuskan terveyshaitat
Duodecim -lehti: Tupakka, nuuska ja suun terveys
Potilaan Lääkärilehti: Nyt on pakko kysyä: Onko tupakointi haitallisempaa kuin nuuskaaminen?
Lue lisää nuuskasta THL:n sivuilta.