Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Nuuskaa

Nuuska

Nuuska on suussa käytettävä tupakkajauheesta tehty kostea möykky tai nenään vedettävä kuiva tupakkajauhe. Nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakka. Nuuskassa on yli 2500 kemikaalia, joista 28 on syöpävaarallisia aineita. Valmiissa nuuskassa on myös kadmiumia, lyijyä, arsenikkia ja radioaktiivisia aineita. Nuuska on nikotiiniriippuvuutta aiheuttava tupakkatuote.

Nuuskan tuottaminen ja myynti on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Tupakkalain mukaan yksityishenkilö voi tuoda maahan omaa henkilökohtaista käyttöään varten enintään 1 000 grammaa savuttomia tupakkatuotteita (nuuska, nenänuuska, purutupakka) vuorokauden aikana. Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä. Nuuskaa ei saa tuoda toisen henkilön käyttöön riippumatta siitä, maksaako tämä nuuskasta vai ei.

Lue lisää Suomen ASH:n sivuilta

Mitä nuuska aiheuttaa elimistössä?

Nuuskankäyttäjällä nikotiini imeytyy vereen hieman hitaammin kuin tupakoitsijalla, mutta nikotiinipitoisuus veressä pysyy koholla kauemmin.

Nuuskan vaikutukset näkyvät selkeimmin suuontelossa ja nielun alueella. Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja vaurioittaa myös ikeniä. Nuuskankäyttäjien kannattaa tarkkailla nuuskan aiheuttamia muutoksia suussa, ja käydä säännöllisesti hammaslääkärissä. Suuvaurioiden syntymistä voi hidastaa vaihtamalla nuuskan paikkaa suussa.

Nuuskan käytön tyypillisiä seurauksia ovat:

  • nikotiiniriippuvuus
  • suuontelon, nielun ja nenän syöpä
  • sydän- ja verisuonisairaudet
  • pahanhajuinen hengitys, hampaiden värjääntymät, hampaiden kuluminen, ienvauriot
  • tyypin 2 diabetes ja
  • raskauden aikaiset ongelmat

 

Lue lisää nuuskasta THL:n sivuilta