Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Sähkötupakka

Sähkösavuke

Sähkösavuke on sähköllä toimiva, tehdasvalmisteisen savukkeen käyttötapaa imitoiva laite. Sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nesteiden turvallisuutta ja haitattomuutta ei ole osoitettu.

Sähkösavukkeessa on usein 3 osaa: akku, höyrystin sekä nestesäiliö tai patruuna. Sähkösavukkeeseen on saatavilla sekä nikotiinia sisältäviä, että nikotiinittomia nesteitä. Nesteiden laatu vaihtelee. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko sähkösavukkeen nesteessä käytetyistä aineista olemassa erittely, mitä nämä ainesosat ovat sekä ovatko kaikki pakkausmerkinnät tehty asianmukaisesti.

Sähkösavukkeessa käytettävät nesteet sisältävät propyleeniglykolia- tai glyserolia, vettä ja makuaineita. Sähkösavukenesteistä ja sähkösavukkeista vapautuvasta höyrystä on löytynyt terveydelle haitallisia aineita, esim. syöpävaarallisia yhdisteitä (formaldehydi, asetaldehydi). Niiden pitoisuudet ovat olleet pienempiä kuin tupakansavussa, mutta ne voivat aiheuttaa kurkun ja suun ärsytystä.

Osa tupakoinnin lopettamispäätöksen tehneistä ihmisistä on siirtynyt sähkösavukkeen käyttäjäksi. Sähkösavukkeiden turvallisuutta, niiden tuottamia hyötyä ja haittoja ei tunneta vielä riittävästi. Terveysviranomaisten kanta sähkösavukkeisiin on siksi toistaiseksi kielteinen. Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut valmistajia lopettamaan väitteet sähkösavukkeiden terapeuttisista vaikutuksista.

Sähkösavukkeiden mainonta, epäsuora mainonta ja muu myynninedistäminen on tupakkalain mukaan kielletty.

Lue lisää sähkösavukkeesta THL:n sivuilta

Tumppaa sähkösavukkeesi nyt. Valitut Palat maaliskuu 2020

Lääkärilehti 21.8.2020

Suomen Ash 3.5.2021