Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Kysymysmerkit vaa'assa

Kannattaako syöpäpotilaan lopettaa tupakointi?

Varsin usein kuulee kysymyksen, ”onko tupakoinnin lopettamisella enää merkitystä, jos on jo sairastunut syöpään?”. Tarkistimme asian ylilääkäri Sirkku Jyrkkiöltä Tyksin syöpäklinikalta.

Tupakointi lisää riskiä sairastua moniin syöpäsairauksiin ja se on yleisin keuhkosyövän, kurkunpään syövän ja rakkosyövän aiheuttaja. Tupakointi paitsi lisää riskiä sairastua syöpään, myös huonontaa syöpäpotilaan ennustetta ja lisää syövän hoidon haittoja. Sekä syöpäpotilaan ennusteen että elämänlaadun näkökulmasta tupakoinnin lopettaminen on keskeinen osa hyvää syövän hoitoa. Tupakoinnin lopettaminen parantaa useiden syöpäsairauksien ennustetta. Syövän hoidossa käytettävien lääkkeiden metabolia saattaa olla erilainen tupakoivilla ja tupakoimattomilla niin, että yhteisvaikutuksella on merkitystä hoidon tehon kannalta.

Jopa 80 % ruuansulatuskanavan yläosan syövistä olisi estettävissä luopumalla tupakoinnista ja alkoholin käytöstä. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen sairastumisriski laskee huomattavasti 3-4 vuoden kuluttua ja laskee vähitellen vielä sen jälkeenkin. Tupakoinnin jatkaminen kurkunpään syövän hoidon jälkeen huonontaa ennustetta merkittävästi ja altistaa hoidon komplikaatoille ja taudin uusimiselle. Tupakoinnin lopettaminen ennen sädehoidon aloitusta parantaa merkittävästi pään ja kaulan alueen syövän ennustetta. Tupakoinnin lopettaneiden potilaiden ennuste on kaksi kertaa parempi tupakointia jatkaneisiin verrattuna.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa myös silloin, kun potilaalla todetaan paikallisesti rajoittunut keuhkosyöpä. Tupakoinnin jatkaminen keuhkosyövän leikkauksen jälkeen kaksinkertaistaa riskin kuolla syöpään. Kymmenen tutkimuksen perusteella tehdyn meta-analyysin mukaan viiden vuoden päästä paikalliseen keuhkosyöpään sairastuneista tupakointia jatkaneista oli elossa 29 %, kun tupakoinnin lopettaneista elossa oli 63 %.

Merkittävä osa rakkosyövistä on pinnallisia hyvin erilalistuneita kasvaimia, joiden etenemisriski on vähäinen, mutta uusiutumisriski hyvin korkea. Tässä potilasryhmässä tupakoinnin lopetus rakkosyöpädiagnoosin jälkeen on todettu erittäin hyödylliseksi. Potilailla, jotka jatkavat tupakointia diagnoosin jälkeen on merkittävästi korkeampi riski taudin uusiutumiselle kuin nillä potilailla, jotka ovat lopettaneet tupakoinnin aikaisemmin tai lopettavat diagnoosin yhteydessä. Tämän vuoksi potilaiden tupakoinnin lopettamista tulee aktiivisesti tukea rakkosyöpädiagnoosin jälkeen.

Tupakoivien potilaiden syövän hoitotulokset ovat huonompia kuin tupakoimattomien, vaikka tupakoinnin osuus hoidettavan syövän synnyssä olisi vähäinen. Lymfoomaa sairastavien tupakoivien potilaiden kuolleisuus on todettu olevan 1,5 kertaa suurempi kuin tupakoimattomien. Tupakointi altistaa jonkin verran suolistosyöpään sairastumiselle ja pitkään tupakoineen potilaan paksusuolen syövän ennuste on huonompi kuin tupakoimattoman.