Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Ni­ko­tii­ni­kouk­ku is­tuu tiu­kas­sa

Stetoskooppi

Tupakoijat eivät tarvitse sormella osoittelua, vaan tehokasta tukea ja hoitoa silloin, kun he haluavat päästä irti riippuvuudestaan, sanoo tupakointia ja nikotiiniriippuvutta yli kaksikymmentä vuotta tutkinut dosentti Tellervo Korhonen.

– Nikotiiniriippuvuus on krooninen sairaus, jolla on oma tautiluokitus. Siihen tulisi suhtautua niin kuin mihin tahansa krooniseen sairauteen ja siihen pitäisi olla tarjolla tehokasta hoitoa, sanoo dosentti Tellervo Korhonen.

Nikotiini on erittäin koukuttava aine – siinä suhteessa verrattavissa heroiiniin. Alttius riippuvuuden kehittymiselle on kuitenkin vahvasti geneettistä: osa nikotiinituotteiden käyttäjistä voi jäädä koukkuun jo muutamasta kokeilusta, kun taas toisille biologista riippuvuutta ei synny lainkaan.

Psyykkinen ja sosiaalinen tapariippuvuus on oma lukunsa, eikä sekään ole helposti murrettavissa.

– Tutkimusten mukaan noin puolet tupakoijista on nikotiiniriippuvaisia. Esimerkiksi alkoholin käyttäjistä riippuvaisia on vain noin 10 prosenttia. Kuitenkin riippuvuussairauksista puhuttaessa keskitytään yleensä vain päihteisiin ja unohdetaan tupakointi, professori Jaakko Kaprio huomauttaa.

Lue lisää Helsingin yliopiston sivuilta