Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Nikotiinin myrkyllisyyttä ei mielletä riittävästi

 

 

Kysymysmerkki

Vaurioittaako nikotiini syntymättömän lapsen aivoja? Entä onko nikotiinilla ja kätkytkuolemalla yhteyttä? Kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilla on tietoa nikotiinista, mutta se ei aina näy käytännössä.

Valtaosa tutkimukseen osallistuneista tiesi esimerkiksi väittämän nikotiini vaurioittaa syntymättömän lapsen aivoja oikeaksi. Kuitenkin noin 14 prosenttia odottajista tupakoi raskauden aikana.
– Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, jonka taltuttamiseen ei aina riitä edes tieto vauvan terveysriskistä. Nuoret perheet tarvitsevat lisätukea tupakoinnin lopettamiseen.
Parasta toki olisi, jos päästään siihen, ettei tupakointia edes aloiteta, Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara painottaa.

Professori Kirsi Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta vahvistaa, että nikotiini todella voi vaurioittaa syntymättömän lapsen aivoja.
– Nikotiini kulkeutuu erittäin helposti istukan läpi. Eläinkokeissa nikotiini tappaa ja muuttaa soluja niillä aivojen alueilla, jotka ovat tekemisissä käyttäytymisen, muistin ja oppimisen kanssa. Tämä selittää sitä, että raskauden aikana tupakoineiden äitien lapsilla on suurempi taipumus ADHD:hen ja heillä on enemmän käytöshäiriöitä, Kirsi Vähäkangas toteaa.
Hän huomauttaa, että myös nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat olla odotusaikana haitallisia.

 

Lue lisää: aamuset.fi