Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Apua uniongelmiin

Lopetin tupakoinnin 8 päivää sitten ilman mitään poppakonsteja, ihmettelin sitä kun aikaisemmin nukahtamisessa ja nukkumisessa ei ollut mitään ongelmia, niin nyt nukun huonosti ja kestää ennen kuin pääsen edes uneen. Lisäksi on tullut ihan hirveä väsymys, ei jaksaisi yhtään mitään. Luin sivuilta että ovat tyypillisiä vieroitus oireita. Onko mitään konstia millä saisin noihin oireisiin jotain helpotusta. Muita oireita ei ole ollut.

 1. Vastaus

  marraskuu 2, 2022

  Univaikeudet ovat hyvin yleisiä, kun lopettaa tupakoinnin. Samoin väsymys on tupakoinnin lopettamisen jälkeen erittäin tyypillistä. Mutta tämä ovat vain väliaikaista. Muutaman viikon kuluttua ongelmat todennäköisesti katoavat kokonaan ja nukut todennäköisesti paljon paremmin kuin tupakoidessasi.

  Tupakkatuotteiden käytön lopettamisen jälkeen vieroitusoireiden vaikein vaihe on 1–3 vuorokautta lopettamisesta ja oireiden keskimääräinen kesto on 3–4 viikkoa, mutta tässä on suurta yksilöllistä vaihtelua.

  Uneen pääsemistä saattaisi helpottaa käsikaupastakin saatava melatoniini. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/25/tiesitko-taman-melatoniinista

  Tv:n ja älylaitteiden sinisen valon katsominen kannattaa lopettaa muutama tunti ennen nukkumaan menoa. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/23/prisma-studio-testasi-alylaitteiden-sininen-valo-siirtaa-unirytmia

  Yrttiteet ja erityisesti kamomillatee rentouttaa illalla.

  Kahvi ja muut kofeiini tuotteet kannattaa jättää hyvin vähäiselle käytölle. Kahvia ei ole hyvä juoda enää klo 15 jälkeen, jos on uneen pääsemisen ongelmia. Myös kofeiinin päivittäis kokonaismäärällä on osuus uniongelmissa. Lisäksi tupakoinnin loputtua kofeiinin poistuminen elimistöstä hidastuu ja se voi olla univaikeuksien aiheuttaja, jos jatkaa runsasta kahvin juontia. Muutama kahvikupillinen päivässä ei sitä yleensä aiheuta.