Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Edelleen tupakka mielessä…

Miten voi edelleen olla tupakka mielessä. Asun savuttomalla alueella Onneksi täällä ei saa polttaa. Poltin ennenvanhaan 23-29 vuotiaana satunnaisesti. Juhliessa meni noin puoli askia illassa tai aski kaverin kanssa. Sen jälkeen vähensin 4 savuketta kuussa, mutta sekin toi huonon omantunnon ja oikeasti pahensi stressiä. Olen nyt 30+ ja kysymys kuuluu miksi vielä tekee mieli niitä fiiliksiä..Polttelua ja hyviä nuoruusmuistoja. Monella juuri se koukuttaakin. Jos nyt polttaisin en laskisi enää määriä ja siksi lopetin ennenkuin addiktio kehittyy myös fyysiseksi Siitä onkin paha päästä irti jopa henkisessä vaiheessa.

 1. Vastaus

  maaliskuu 8, 2018

  Olet toiminut erittäin viisaasti, kun olet jättänyt tupakoinnin kokonaan.
  Se, että tupakointi tulee edelleen mieleesi kertoo siitä, että olet tullut ehkä satunnaisellakin tupakoinnilla nikotiiniriippuvaiseksi.
  Tiedetään, että jo yhden askin polttaminen riittää kehittämään nikotiini riippuvuuden, kun henkilöllä on siihen sopiva perimä.

  Mitä kauemmin olet tupakoimatta, sitä nopemmin mieliteot alkavat unohtua. Joillakin henkilöillä yksi vuosi on jo sellainen virstanpylväs, ettei tupakanhimo enää tule mieleen kovinkaan usein.
  Kannattaa olla tupakoimatta yhtäkään kertaa ettei aktivoi uudelleen aivojensa tupakkareseptoreita.

  Fyysisen nikotiiniriippuvuuden kehittymisen myötä tupakointiin muodostuu myös psyykkinen riippuvuus, jossa tupakointia käytetään tunteidensäätelykeinona. Ihminen oppii ajan kanssa esim. reagoimaan tunnetiloihin, tilanteisiin ja paikkoihin tupakoimalla. Usein tupakantarve selitetään epämiellyttävien tilanteiden välttämisenä, stressinpurkuna ja tunnereaktioiden sietämisenä.

  Monelle aikuisellekin jotkut sosiaaliset tilanteet ylläpitävät tupakointia (tupakkaringit, ruokailuihin ja kahvihetkiin liittyvät tottumukset). Useimmat satunnaisestikin tupakoivat polttavat vain jossain tietyissä tilanteissa. Jotta lopettaminen onnistuu, kannattaa tiedostaa tupakoinnin sosiaalinen puoli ja suunnitella uusi toimintatapa itselle tilanteisiin, joissa ympäristö on aiemmin ’vaatinut’ savukkeen.
  Kun luot uusia mukavia kokemuksia ja muistoja ilman tupakointia huomaat, että pikkuhiljaa muistikuvat tupakoinnin liittymisestä hyviin muistoihin unohtuu. Tämä vapauttaa sinua vuosi vuodelta enemmän rippuvuudesta, joka tosin säilyy solumuistissa elämän ajan.
  Joten älä polta yhtäkään savuketta.