Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Huomaako suuhygienisti nuuskan käytön

Haluisin kysyä nuuskasta seuraava asiaa. Aloitin nuuskan käytön intissä 2014 ja käytin aktiivisesti 2018  vuoden loppuun. Sitten oli 11 kk breikki, ja aloitin uudestaan, joka vuosi olen käynyt suuhygienistillä, mutta hän ei ole kertaakaan sanonut nuuskan tuhosta suussa, mistä tämä voi johtua. En ole puhunut mitään  nuuskaamisestani.

Pesen hampaat joka aamu ja ilta.   En itse huomaa  mitään tuhoa suussa ja käyttökin on ollut maltillista. Olisiko suuhygienisti sanonut jos jotain muutoksia olisi suussa näkynyt.

 1. Vastaus

  tammikuu 31, 2022

  Nuuskaajan ien punottaa jo yhdenkin nuuskauskerran jälkeen, joten jos olet käyttänyt nuuskaa juuri ennen suuhygienistikäyntiä, hän kyllä huomaa käytön. Pitkäaikaisen käytön paljastava merkki on, että ien ja huulen sisäpuoli muuttuvat nuuskan kohdalta paksuksi ja norsunnahkamaiseksi. Lisäksi yleensä suu haisee pahalle.

  Olet käynyt vuosittain suuhygienistillä. Todennäköisesti kyseessä on ollut esim. hammaskiven poisto. Tällöin harvemmin tehdään suun perustutkimusta, joka taitaa olla enemmänkin hammaslääkärin vastuulla ja siihen varataan oma aika. Toki monet suuhygienistit ja hammaslääkärit kertovat nuuskan käytön haitallisuudesta, kun näkevät tilanteen suussa ilman tarkempaakin tutkimista.

  Suun limakalojen vaurioitumisen nopeus on yksilöllistä. Mitään turvarajaa ei voi antaa, kuinka kauan nuuskaa voi käyttää ilman vaurioita.

  Kun nuuskan käytön lopettaa ikenet alkavat elpyä melko nopeasti, toki tämä on hyvin yksilöllistä. Limakalvojen muutokset yleensä parantuvat, mutta varsinainen ienvetäymä ei palaudu. Ikenen vetäytyminen aiheuttaa hampaiden vihlontaa, lisää kariesta ja saa hammasrivistön näyttämään rumalta.

  Lopettaminen kannattaa, mitä nopeammin sen parempi. Nuuskan käytön lopettamisessa voi hyödyntää tupakoinnin lopettamiseen liittyviä ohjeita ja vinkkejä.