Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Jääkö kaikki tervasaasta keuhkoihin ikuisiksi ajoiksi?

Kuulin sellaista villiä huhua, että keuhkot alkaisivat puhdistaa itseään tupakoinnin lopettamisen jälkeen (= yskä, joka kestää n. 2-3kk).
Mitäs, jos tämmöinen ilmiö jää tapahtumatta, vaikka on tullut kessuteltua 14 vuotta ja isojakin määriä päivässä? Jääkö se kaikki tervasaasta siis keuhkoihin ikuisiksi ajoiksi?
Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

 1. Vastaus

  syyskuu 11, 2020

  Liman nousu on täysin yksilöllinen kehon toiminto. Toisilla limaa muodostuu helposti toisilla ei. Kehossa ja keuhkojen pintakudoksissa toimii myös tietty syklisyys, joka seuraa omaa aikaansa. Joillekin tupakoinnin lopettajille yskä tai liman nousu tulee ikäänkuin viiveellä vaikkapa vasta 3 kuukauden kuluttua lopettamisesta tai ei ollenkaan.

  Henkilön, jonka keuhkojen rakenteissa on jo tapahtunut muutoksia, eli pienet keuhkorakkulat ovat rikkoutuneet ja alkaneet muodostaa isompia, hapetuskyvyltään heikompia rakkuloita, niin silloin ne eivät palaudu ja puhdistuminen heikentyy.
  Toisaalta jatkuva runsas limannousu liittyy keuhkosairauksiin kuten keuhkoahtaumaan.
  Joskus pienet keuhkojen tiehyet voivat olla ahtautuneita ja eritteet eivät sieltä pääse poistumaan. Keuhkoihin juuttuneen liman poistumista voi auttaa vastapainehengityksellä eli pulloon puhaltamisen tekniikalla.Vesi PEP-tekniikka

  Pitkään jatkuneen tupakoinnin jälkeen on hyvä käydä jossain vaiheessa lääkärin tutkimuksissa ja varsinkin jos usein ilmenee hengenahdistusta.