Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Juuri lopettanut

Olen juuri lopettanut tupakoinnin. Yritän tässä taistella etten menisi tupakalle. Onko jotain vinkkejä, että mitä tehdä, kun rupeaa tekemään liikaa mieli ja meinaa sortua polttamaan.

 1. Vastaus

  toukokuu 2, 2019

  Kysyt vinkkejä korvaaviin toimintoihin lopetettuasi tupakoinnin. Tupakointi tottumuksen voi korvata esimerkiksi muulla asialla tai tekemisellä. Hetkelliseen tupakanhimoon esimerkiksi ruokailun jälkeen voi ottaa Xysitol-purukumin tai pastillin. Mieti mitä naposteltavaa varten käytät käsiä ja suuta samaan tapaan kuin tupakoidessa. Käsillä tekemiseksi voit kuoria pari pähkinää tai vaikkapa hedelmän. Jollekin toimii myös kupillinen teetä, kevyt ja raikas purtava tai vaikka maustettujen hammastikkujen pureksiminen.
  Juurekset ovat pieniksi puikoiksi leikattuina mukava välipala. Laita ne kulhoon, jossa on kylmää vettä. Tällöin ne säilyvät raikkaina useitakin päiviä. Voit kuljettaa niitä myös mukanasi jossain rasiassa ja ottaa tarvittaessa virkistävän ja terveellisen naposteltavan karkkien sijaan.
  Pähkinät ja tumma suklaa sopivat herkutteluhetkiin, kun muistaa ettei syö niitä määrättömästi vaan vain esimerkiksi pari ruokalusikallista päivässä.
  Vesikannuun voi laittaa muutamia marjoja, jolloin saa makua juomaveteen, mutta ei kaloreita.
  Tavan murtamiseksi on hyvä keksiä uusia tapoja. Parvekkeelle tai muuten raikkaaseen ilmaan voi mennä myös vain haistelemaan tietoisesti ulkoilmaa tai tekemään jonkinlaisen hengitysharjoituksen. Helppo hengitysharjoitus on laskea mielessään neljään ja hengittää nenän kautta sisään, pieni pysähdys ja kuuteen laskien uloshengitys joko nenän tai suun kautta.
  Tupakoidessa keskittyminen on hetkeksi yleensä juuri tupakoinnissa. On hyvä luoda rentouttavia tapoja, jolloin keskittyy vain yhteen asiaan. Illaksi voi kehittää, vaikka uuden tavan istumalla hetki samalla tuolilla ja lukea mieluista kirjaa tai kuunnella mielimusiikkia ilman, että tekee samanaikaisesti muuta. Säännöllisen ja toistuvan toiminnon voi muuttaa näin hyödylliseksi tavaksi.