Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Lopetin tupakoinnin mutta lima kurkussani vaivaa

Onnistuin lopettamaan tupakinpolton viime vuonna ja nyt tuleekin kuluneeksi 1,4 vuotta ilman yhtään tupakkaa. Minulla on vain eräs yksi oire joka välillä häviää ja sitten tulee taas takaisin. Kurkussani tuntuu nimittäin olevan sitkeää limaa mikä ei irtoa millään ja tämä nimenomaa tuntuu kurkussa/kurkunpäässä eikä tunnu tulevan keuhkoputkista. Minua ei myöskään ollenkaan yskitä mutta tunnen koko ajan paksun liman kurkussa. Tämä on alkanut häiritä minua jo toden teolla koska se ei tunnu lähtevän pois.
Kävin myös keväällä lääkärissä tämän takia ja sain allergiaan tarkoitettua nenäsumutetta (Avamys kauppanimeltään) mutta en kokenut että tästä olisi ollut suurta apua, enkä edes halua käyttää jatkuvasti nenäsumutetta, se kun kuivattaa limakalvoja entisestään.
Tätä ei saa edes yskittyä pois vaikka kuin yrittäisin, kurkku myös tuntuu ärsyyntyneen tästä jatkuvasta limasta.
Eli johtuuko tämä enää tupakoinnista vai jostain muusta?
Kuinka pitkään tällaista liman eritystä yleensä kestää kun tupakoinnin lopettaa?
Jatkaako keuhkot vieläkin puhdistamistaan kaikesta tervasta yms?

  1. Vastaus

    syyskuu 13, 2021

    Limaa muodostuu useissa elimistön kohdissa. Yleensä ylimääräistä limaa muodostuu tulehdusalueille. Ongelmasi syytä voisi etsiä ruoansulatuselimistön, keuhkojen, nenän tai poskionteloiden alueilta. Ruoka- ja muut allergiat sekä sisäilmasta johtuvat ongelmat voivat olla myös kuvaamasi oireen taustalla. Krooninen poskiontelon tulehdus lienee kuitenkin tyypillinen syy kyseiseen ongelmaan ja niiden tämänhetkinen tilanne kannattaisi tarkistaa.
    Vagushermo kulkee ruokatorven ohi ja joskus myös sen ärsytys tila voi aiheuttaa vaivoja kuten yskän ärsytystä, mutta ehkä myös limaisuutta.
    Tupakoinnin lopettamisen jälkeen keuhkot todellakin toipuvat pitkään. Tosin luulisi, että yskiminen liittyisi silloin vaivaasi. Edellä mainittuja syitä kannattanee kartoittaa yksitellen pois.