Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Lopettamisen vaikutus hormonitoimintaan

Olen 33-vuotias mies jolla on subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta ja siihen liittyvää hiustenlähtöä.
Onko teoriassa mahdollista, että lopettamisen seurauksena, verenkierron paranemisen myötä, myös kilpirauhanen alkaisi toimia kuten pitää? Kysymyksen voi ottaa myös laajemmin – alkaako tupakoinnin lopettaneen hormonitoiminta yleisellä tasolla toimia paremmin?

 1. Vastaus

  elokuu 3, 2020

  Kilpirauhasen toiminnan todellisen tilan selvittämiseksi on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle ja hänen tarpeellisiksi arvioimiinsa verikokeisiin.

  Hormonien kohdalla on otettava huomioon se, että elimistö säätelee tarkasti hormonitoimintoja. Jos esimerkiksi tyroksiinin tai estrogeenin pitoisuus pienenee, aivojen alaosassa ja aivolisäkkeessä olevat säätelyalueet reagoivat tasapainon muutokseen, ja aivolisäkkeestä erittyy enemmän säätelyhormonia. Tällä tavalla elimistö pitää hormonipitoisuuden oikealla tasolla, eivätkä pienet ulkopuoliset hormonimäärät muuta tasapainoa. Vasta kun ”säätövara” ylittyy, muuttuu myös hormonin pitoisuus merkittävästi.

  Meillä on ympäristössämme ja ravinnossamme runsaasti erilaisia ”hormonihäirikköjä”, hormonien toimintaan vaikuttavia tai niiden aineenvaihduntaan vaikuttavia aineita. Me syömme niitä joka päivä normaalissa ruokavaliossamme. Monet niistä ovat luonnonaineita, mutta joukossa on myös monia synteettisiä aineita.

  Tupakointi altistaa aikuistyypin diabetekselle ja lisää kilpirauhasen suurentumisen riskiä. Tupakoivien lievästi suurentunut kilpirauhanen saattaa olla merkki alkavasta kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Tupakoinnin vaikutuksesta kilpirauhasen vajaatoiminta pahenee. Tupakointi saattaa lisätä kilpirauhasen vajaatoiminnan riskiä jopa 3-5 kertaiseksi.
  Tupakan savu sisältää useita aineita, jotka vaikuttavat kilpirauhaseen. Tupakansavun sisältämä syanidi muuttuu elimistössä tiosyanidiksi, joka estää jodin imeytymisen ja kilpirauhasen normaalin hormonituotannon.

  Lisätietoa
  Terveyskirjasto: Mitkä ovat hormonihäiriköt
  UEF: Tupakoinnin haitalliset terveysvaikutukset