Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Miten eroon nikotiini -purkasta

Poltin liki 20 vuotta ja pääsin eroon tupakoinnista nikotiinipurkan avulla. Olen nyt täysin koukussa purkkaan, purkkaa menee pahimmillaan noin 30 kpl päivässä. Olen käyttänyt purkkaa jo yli 4 vuotta päivittäin. Käytän 2 mg nicotinell icemint purkkaa. Onko tämä terveydelle haitallista? Ajatus nikotiinipurkasta luopumisesta tuntuu mahdottomalta.

 1. Vastaus

  elokuu 18, 2020

  Nikotiiniriippuvuus muodostuu jo tupakoidessa, joten uutta riippuvuutta nikotiinivalmisteen käytöstä ei synny. Nikotiinivalmisteita ohjeen mukaisesti käytettäessä nikotiinitaso jää selvästi pienemmäksi kuin tupakoidessa. Tosin sinulla käyttömäärä on yli kaksinkertainen suositukseen nähden. Korvaushoidon tarkoitus on vähentää vieroitusoire ja ehkäistä tupakoinnin uudelleen aloittamista. Samalla on tarkoitus vähentää nikotiiniin tarvetta pienentämällä annostusta asteittain. Vieroitusoireet kestävät muutamasta päivästä 3-4 viikkoon tosin se on yksilöllistä ja joillakin aika voi olla hiukan pitempikin. Olet käyttänyt korvaushoitoa tavallaan ”turhaan”, koska vieroitusoireita ei enää olisi pitänyt olla pitkään aikaan.
  Korvaushoitoa tulee käyttää ohjeiden mukaan. Yleensä lopettajat käyttävät liian pieniä annoksia ja liian lyhyen ajan. Nikotiinikorvaustuotteisiin, yleensä purukumiin, voi jäädä koukkuun kuten sinulle on harmillisesti nyt käynyt.

  Voidaan toki ajatella, että nikotiinikorvaushoito on aina terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen. Tupakoija altistaa itsensä noin 4000 kemialliselle yhdisteelle joista 50 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinilääkkeet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, joka ei aiheuta syöpää. Nikotiini ei ole kuitenkaan mikään terveystuote, vaan aiheuttaa paljon terveysongelmia. Nikotiini supistaa verisuonia ja nostaa siten sydämen sykettä sekä kohottaa verenpainetta. Nikotiini pahentaa sydän- ja verisuonitauteja, heikentää verenpainelääkkeiden tehoa ja lisää verisuonitukosten ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.

  Tee suunnitelma, miten etenet:
  -vaihda purukumi miedompaan
  -vähennä annosta asteittain tai siirry toiseen tuotemuotoon
  -myös tavallista sokeritonta purukumia voi kokeilla, sillä osa jää kiinni pureskelutapaan
  -tee jokin muutos, vaihda nikotiinipurukumi laastariin, imeskelytablettiin tai suusumutteeseen ja luovu siitäkin vähentämällä tuotteen määrää ja vahvuutta
  -voi olla tarpeen luopua myös yleensäkin purukumin käytöstä
  -anna itselle itsellesi kiitosta, että olet erossa tupakoinnista

  Pääset kyllä irti tästäkin kuten pääsit tupakoinnistakin. Voit hakea myös vertaistukea Stumpin keskustelupalstalta
  https://forum.stumppi.fi/
  tai soittaa Stumpin maksuttomaan puhelinneuvontanumeroon
  https://stumppi.fi/tukea-ja-vertaisia/stumppi-neuvontapuhelin/