Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Nikotiini ja seksihalujen häviäminen

Päätin kokeilla tupakoinnin lopettamista nikotiinipurkan avulla. Minulle joku sanoi, että nikotiinipurkka vaikuttaa seksinhaluihin, niin että halut häviäisi. Pitääkö tämä paikkaansa?

 1. Vastaus

  joulukuu 17, 2021

  Seksihalujen yhteys voi liittyä ehkä aivojen välittäjäaineiden aktiivisuuteen / tasapainoon/ muutokseen. Nikotiinireseptoreita on sekä keskus- että ääreishermostossa, ja niitä aktivoiva fysiologinen välittäjäaine on asetyylikoliini. Nikotiini vaikuttaa keskushermostossa, autonomisissa ganglioissa ja lisämunuaisissa.

  Et kerro kuinka paljon olet käyttänyt korvaushoitotuotetta suhteessa aiempaan tupakointi määrään. Yleisesti ottaen nikotiinikorvaushoitotuotteista saa suhteessa vähemmän nikotiinia kuin mihin elimistö tupakoidessa tai nuuskatessa on tottunut ja se voi aiheuttaa yleistä alavireisyyttä ja jopa masennusta.
  Toisaalta joku voi käyttää nikotiinikorvaushoitotuotetta myös enemmän, kuin ohjeissa neuvotaan ja saada nikotiinia suuremman määrän kuin saa tupakoinnistaan, jolloin nikotiinin suuri määrä voi myös vähentää seksihaluja.

  Tupakointi ja muut nikotiinituotteet nostavat miehillä estrogeenitasoja ja vastaavasti laskevat testosteronitasoja. Tämä hormonitasojen muutos heikentää miesten seksuaalista halua.
  Naisten kohdalla nikotiinituotteet häiritsevät myös hormonitasapainoa, nostaen kortisoli- ja androgeenitasoja ja vähentäen estrogeenin tuotantoa. Kun estrogeenin tasot ovat alhaalla, niin ovat seksihalutkin.

  Nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön ja hyödyllisiä niille, jotka eivät pääse muilla keinoin irti nikotiiniriippuvaisuudestaan tai tapatupakoinnistaan. Tupakoimattomuus ja nikotiinittomuus auttavat pitämään aivojen välittäjäaineet tasapainossa, mikä edesauttaa yleistä hyvinvointia.

  Lue lisää:
  https://www.is.fi/seksi-parisuhde/art-2000000394525.html
  https://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/seitseman-yllattavaa-asiaa-jotka-voivat-aiheuttaa-masennusta/5506964
  https://www.duodecimlehti.fi/duo94040