Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Nuuskan lopettaminen ja ikenet

Lopetin nuuskan käytön kolme kuukautta sitten kolmen vuoden käytön jälkeen. Olen tarkkaillut ikenien kuntoa lähes päivittäin, mutta en huomaa niissä muutoksia. Hammaslääkärini sanoi, ettei suussa näy lopullista vahinkoa, mutta ikenissä on edelleen paljon ryppyjä/viivoja. Omasta mielestäni ikenet näyttävät mahdollisesti jopa pahemmilta kuin ennen lopettamista. Luin netistä, että ikenien kunnon pitäisi parantua parissa kuukaudessa nuuskan lopettamisen jälkeen. Haluaisin joku päivä vielä hymyillä häpeämättä. Onko siis toivoa, että ikenet tästä vielä parantuvat (mahdollisia vetäytymiä lukuun ottamatta)?

 1. Vastaus

  huhtikuu 23, 2020

  Tavallisin nuuskan aiheuttama suuvaurio on paikallinen limakalvovaurio eli nuuskaleesio. Se erottuu paksuntuneena, harmahtavana, ryppyisenä limakalvomuutoksena paikassa, jossa nuuskaa pidetään huulen alla. Vakavimmat vauriot syntyvät päivittäisestä irtonuuskan käytöstä sekä nuuskasta, jonka pH on korkea tai nikotiinipitoisuus suuri. Suurin osa vaurioista paranee nuuskan käytön lopettamisen jälkeen, eivätkä ruotsalaiset tutkimukset ole osoittaneet tällaisten muutosten muuttuvan pahanlaatuisiksi (Andersson ja Warfvinge 2003).
  Ikenien vetäytyminen ja hammaskaulojen paljastuminen ovat yleisiä siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Nämä muutokset ovat palautumattomia. Yhdessä ruotsalaisessa tutkimuksessa on nuuskan käytöllä osoitettu olevan yhteys ientulehdukseen, ja toinen tutkimus viittaa parodontiitin ja nuuskan käytön yhteyteen erityisesti nuuskan ja savukkeiden sekakäyttäjillä (Wickholm ym. 2004).

  Älä ole huolissasi liikaa. Paraneminen on aina yksilöllistä. Kun aikaa vielä kuluu on todennäköistä, että ikenien ja suun kunto paranee. Tärkeintä on, että lopetit nuuskan käytön. Hoida hampaita ja suuta hammaslääkärin ohjeiden mukaan. Joillekin sähköhammasharjan käyttö on edullisin estämään ienvetäytymiä verrattuna tavalliseen hammasharjaan jolla saattaa tulla hangattua ien aluetta liian kovaa.
  Iloitse onnistumisestasi, että pääsit irti nikotiinikoukusta.