Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Olen kuullut, että tupakointi aiheuttaa elimistössä tulehduksia

Olen kuullut, että tupakointi aiheuttaa elimistössä tulehduksia. Pitääkö tämä paikkansa? Aiheuttavatko nikotiinivalmisteet samaa? Ajattelin aloittaa nikotiinilaastarin käytön. Kuinka nopeasti tulehdus häviää elimistöstä jos lopetan tupakoinnin?

 1. Vastaus

  tammikuu 20, 2021

  Hienoa, että olet lopettamassa tupakointia ja nikotiini laastari on erittäin hyvä ja järkevä apu tupakoinnin lopettamisessa.

  Tupakointi vaikuttaa haitallisesti muun muassa immuunipuolustukseen, lisäten näin akuuttien hengitysteiden infektioiden määrää. Samalla tupakan sisältämät yhdisteet aiheuttavat itsessäänkin tulehdusprosessin. Pitkäaikainen tulehdus aiheuttaa keuhkoihin pysyviä muutoksia, useimmiten keuhkoahtaumatautia.
  Tupakan kemikaalit aiheuttavat elimistössä jatkuvan tulehdustilan, joka edesauttaa verenkiertoelinten sairauksia. Tupakoivalla on kaksinkertainen riski saada sydäninfarkti.

  Matala-asteisella tulehduksella tarkoitetaan tilaa, jossa erityisesti rasvakudoksesta erittyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Rasvakudoksen lisääntymisen myötä tulehdusta edistävien välittäjäaineiden pitoisuus lisääntyy ja vastaavasti tulehdukselta suojaavien välittäjäaineiden pitoisuus vähenee. Matala-asteinen tulehdus on itsessään oireeton, mutta se vaikuttaa lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja metabolisen oireyhtymän taustalla. Metabolinen oireyhtymä on diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskikeräytymä, johon kuuluvat korkea kolesteroli, verenpaine ja vyötärölihavuus.

  Adiponektiinia pidetään yleisesti suojaavana välittäjäaineena, joka hillitsee matala-asteista tulehdusta sekä toimii keskeisenä säätelijänä tulehdusta lisäävien ja estävien välittäjäaineiden verkostossa. Naisilla on vahvempi tulehdusaste.
  Eräässä väitöstutkimuksessa todettiin, että tupakoivilla naisilla adiponektiinipitoisuus on matalampi kuin tupakoimattomilla. Havainto voi viitata siihen, että tupakoivat naiset ovat erityisen alttiita matala-asteiselle tulehdukselle ja sen myötä mahdollisesti myös kansansairauksille. Miehillä adiponektiinipitoisuudessa ei havaittu eroa tupakoivien ja tupakoimattomien välillä. Naisilla adiponektiinipitoisuus väheni myös painonnousun myötä, mutta miehillä painonnousulla ei ollut yhteyttä tulehdukseen. Tutkimuksessa havaittiin myös, että naisilla, joilla oli kohonnut verenpaine ja metabolinen oireyhtymä, oli tulehdusmerkkiainein mitattuna korkeampi tulehduksen aste kuin vastaavilla miehillä.

  Edellä mainitut riskit vähenevät tupakoinnin loputtua. Nikotiinikorvaushoito tuote ei aiheuta oikein käytettynä merkittävää tulehduksien lisääntymistä. Elimistön tervehtyminen käynnistyy heti tupakoinnin päätyttyä. Puhdistuminen ja tervehtyminen jatkuu useiden kuukausien ajan.