Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Sairastuinko keuhkoahtaumatautiin

Olen polttanut 14 vuotiaasta asti ja olen nyt 21-vuotis. Nyt on mennyt noin 20-25 savuketta päivässä 3 vuotta ja koen että keuhkoni alkaa oikeasti olemaan finaalissa. Tuntuu etten saa keuhkoja vedettyä täyteen ilmaan ja hengästyn herkemmin. Onko tässä vaiheessa liian myöhäistä lopettaa.

Mahtaako olla keuhkoahtaumatauti? Keuhkot on kuunneltu ja keuhkokuvat otettu jotka molemmat puhtaat.

 1. Vastaus

  elokuu 26, 2022

  Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointi. Havahtuminen tosiasiaan, että tupakointi sairastuttaa on tärkeä huomio.
  Keuhkoahtaumatauti on keuhkojen pitkäaikainen sairaus, joka liittyy yleensä tupakointiin. Mitä enemmän polttaa ja mitä kauemmin on polttanut, sitä suurempi on sairastumisen riski. Jopa joka toisen tupakoitsijan arvioidaan sairastuvan tautiin myöhemmällä iällä. Todennäköisesti et ole kuitenkaan saanut vielä keuhkoahtaumaa.

  Tupakointi on nyt tietysti lopettava. Mikäli keuhko oireesi jatkuvat vielä tupakoinnin lopettamisen jälkeenkin keuhkojen toimintakykyä on tutkittava enemmän muun muassa spirometria tutkimuksin. Tupakointihistoriasi on jo pitkä ja se on tarpeellista kertoa lääkärille rehellisesti. Ympäristö olosuhteet, allergiat ja elimistön muu toimintakyky vaikuttavat myös hengitys ongelmissa.

  Lopettamisen voi tehdä useilla tavoilla, joista voit keskustella esimerkiksi Stumpin puhelin neuvonnassa 0800 148 484 ( maksuton numero) MA-TI KLO 10 -18 to 13-16.