Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tervan haju hengityksessä?

Hei,
Lopetin tupakoinnin yli 5 kk sitten ja nyt aika ajoin haistan hengittäessä tervan/tupakan vaikka lähistöllä ei olisi ketään polttamassa.
Mietin voiko tämä johtua tervan poistumisesta keuhkoista, koska kirjaimellisesti tuntuu kuin joku sisälläni polttaisi 24/7 tupakkaa.
Haju katoaa hetkeksi kun syön tai juon, mutta palaa heti takasin. Tuntuu kuin haju tulisi sisältä, ei ulkoa.

En ole käyttänyt minkäänlaisia korvaavia nikotiinituotteita tai mitään muutkaan ”ihmeapua”. Joten nyt haluan tietää miten tästä pääsee eroon vai pitääkö ostaa vuosien varasto pastilleja.

 1. Vastaus

  huhtikuu 18, 2019

  Osoitteessa terveyskirjasto.fi lääkäri Kristiina Patjan artikkelissa Tärkein päätös – Tupakka pois (v.2009) todetaan:
  ”Koska tupakointi on jättänyt keuhkoihin pienhiukkasia, tervaa ja tulehdusjätettä, lopetettaessa keuhkot alkavat puhdistua. Keuhkojen puhdistumisen huomaa, kun tupakkayskä muuttuu kuonayskäksi ja limannousu voi yltyä. Se johtuu siitä, että värekarvat alkavat taas toimia. Jos keuhkoputket olivat vaurioituneet, voi kokea hengenahdistusta, ja silloin kannattaa käydä lääkärissä. Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi viimeistään 2–3 kuukaudessa.”
  https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=onn00110

  Tupakoinnin vaikutukset elimistöön ovat yksilöllisiä ja elimistön toiminta jokaisella omansa, joten keuhkojen puhdistuminen tervajäämistä voi vaihdella keskimäärin arvioidusta ajasta puoleen tai toiseen. Siihen vaikuttanee myös liikunnan määrä. Muita mahdollisia outojen hajuaistimusten syitä voivat olla esimerkiksi poskiontelotulehdus, kuiva suu ja lääkeaineet.

  Liman irtoamista voi liikunnan ohella tehostaa ns. pulloon puhaltamisella.
  https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk01179

  Vahva psyykkinen riippuvuus on ominaista tupakka- ja nikotiiniriippuvuudelle. Voimakkaita ja äkillisiä mutta ohimeneviä tupakan mielitekoja voi ilmetä useiden kuukausien, jopa vuosienkin päästä lopettamisesta.