Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tupakanhaju vaatteissa

Haluaisin tietää kuinka kauan tupakan myrkyt säilyvät vaatteissa tai pinnoissa? Saimme vaihdossa ison kasan roolivaatteita, mutten tajunnut kysyä, ovatko savuttomasta taloudesta ja tietty niissä haisee tupakka. Lähteekö myrkyt pesemällä? Voiko ajatella, että kun vaate/tavara ei enää haise, siitä ei enää irtoa myrkkyjä? Entä jos pesee tupakalta haisevan vaatteen, siirtyykö myrkyt muihin vaatteisiin, jotka ovat samassa koneellisessa? Tai jääkö myrkkyjä koneeseen?

  1. Vastaus

    helmikuu 20, 2020

    Valitettavasti tupakanhaju ei lähde helposti pois pinnoilta tai vaatteista. Vaatteet kannattaa pestä pyykkikoneessa erikseen, koska hajut tarttuvat helposti muuhun pyykkiin. Pyykkikonetta voi puhdistaa pesujen jälkeen esimerkiksi etikalla.
    Tupakansavun jäämiä löytyy tupakoijan ihon ja hiusten lisäksi asuntojen pintamateriaaleista, tekstiileistä ja huonepölystä. Tätä altistusta kutsutaan savujäämäksi (thirdhand smoke). Edes perusteellinen siivous ei poista savujäämiä kokonaan. Asuntojen ja hotellihuoneiden pinnoissa ja huonepölyssä savujäämiä voidaan havaita jopa 2 kk sen jälkeen, kun tupakointi tilassa on lopetettu. Savujäämä koostuu pienistä kemikaaleista, jotka voivat yhdessä ympäristön muiden kaasujen kanssa lisätä altistumista syöpäriskille. Lapset ovat erityisen alttiita savujäämälle, jos he ryömivät ja leikkivät lattioilla tai laittavat esineitä suuhunsa.