Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Vieroitusoireet

Tahtoisin kysyä vieroitusoireita. Tupakoinnin lopettamisesta on nyt kulunut jo 6 viikkoa ja koen jatkuvaa unettomuutta sekä hengenahdistusta. Onko mahdollisuutta että nämä olisivat vieroitusoireita?

 1. Vastaus

  helmikuu 26, 2018

  Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa useimmille vieroitusoireita, jotka voivat olla fysiologisia, psykologisia, käyttäytymiseen liittyviä tai sosiaalisia vaikutuksia. Univaikeus on yksi yleisimmistä vieroitusoireista. Muita vieroitusoireita ovat mm. ärtyisyys, kärsimättömyys, tupakanhimo, levottomuus, keskittymisvaikeudet, päänsärky ja lisääntynyt ruokahalu.
  Yleensä vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta ja ovat huipussaan 1–3 vuorokauden kuluttua ja ne kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa. Oireiden kestossa on kuitenkin suuria eroja.

  Yskä ja limaisuus alkavat helpottaa yleensä 1–2 kuukaudessa ja hengitys alkaa kulkea paremmin 2–3 kuukauden kuluessa.

  Tupakoinnin lopettaminen vähentää koettua stressiä, ja lopettamisen jälkeen unen laatu paranee ja määrä kasvaa alkuvaikeuksien jälkeen.
  Mikäli koet ettet saa ollenkaan nukuttua on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Useimmiten ulkoilu ja elämän rauhoittaminen auttaa univaikeuksista pääsemisessä. Muun muassa nykyään tiedetään ettei tv:tä tai nettiä kannata katsoa useampaan tuntiin ennen nukkumaan menoa laitteiden sinisen virkistävän valon vuoksi. Sininen valo estää elimistössä melatoniinin tuotannon, jonka seurauksena väsymyksen tunne vähenee.
  Vertaistuella on todettu olevan erittäin myönteinen vaikutus tupakoinnin lopettamisessa. Stumppi.fi keskustelupalsta muun muassa tarjoaa vertaistukea 24/7.