Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Sähkötupakan höyryistä löytyi jopa haitallisia määriä kromia, nikkeliä ja lyijyä

Tuoreen tutkimuksen mukaan sähkötupakan aerosoleissa esiintyy haitallisia raskasmetallipitoisuuksia, kertoo Science Alert.

John Hopkins Bloomberg School of Public Healthin tutkijat analysoivat sähkösavukelaitteita 56 päivittäin sauhuttelevalta. He havaitsivat, että monet altistuivat haitallisille kromi-, nikkeli- ja lyijymäärille.

Useimmissa laitteissa paristojen voimalla lämmitetään nesteliuosta aerosoleiksi. Tutkijat tarkastelivat lämmitysyksikön lähellä olevaa nestettä sekä höyrystyvää nestettä säiliössä ja laitteen tuottamia aerosoleja.

He testasivat 15 metallia. Säiliössä olevan nesteen metallipitoisuudet eivät olleet merkittäviä, mutta aerosoleissa ja lämmitysosan läheinen neste olivat toista maata. Osassa laitteista pitoisuudet ylittivät sallitut raja-arvot selvästi.

Tutkimus on jatkoa vuonna 2016 tehdylle tutkimukselle, jossa havaittiin kohonneita nikkeli- ja kromipitoisuuksia sähkötupakankäyttäjien virtsassa ja syljessä.

Niiden korkeat pitoisuudet on liitetty moniin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin, aivovaurioihin ja moniin syöpiin. Tutkimukset eivät suoraan liitä sähkötupakointia näihin terveysongelmiin, mutta on mahdollista, että se lisää niiden riskiä.

Tutkimuksen julkaisi Environmental Health Perspectives.

Lähde: Tekniikka&talous.fi