Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Sähkötupakan myyjien mukaan itsensä voi höyrytellä irti tupakasta – Syöpäyhdistyksen ylilääkäri toista mieltä

  Sähkötupakan tilaaminen nettikaupoista kiellettiin vuosi sitten voimaan tulleen tupakkalain myötä, ja nyt laitteita ja nesteitä saa ostaa vain kivijalkakaupoista. Tupakkalaki kieltää valmiiden, hedelmien tai karamellien makuisten, nesteiden myynnin, mutta laki ei kiellä neuvomasta, miten höyryttelyneste tehdään.

Myymäläpäällikkö Karri Makkosen mielestä lainsäädäntö asettaa sähkötupakan kaikin puolin eriarvoiseen asemaan muihin tupakanpolton lopettamiseen tähtäävien menetelmien kanssa. Sillä sitä sähkötupakka myymäläpäällikön mielestä on: keino päästä eroon tupakasta.

Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila on asiasta eri mieltä.

–On olemassa paljon parempiakin keinoja lopettaa tupakointi kuin sähkötupakka: nikotiinikorvaushoito esimerkiksi purukumin avulla. Nikotiinipurukumi ei sisällä nikotiinin lisäksi muita haitallisia aineita. Nikotiinikorvaushoidot on myös todettu huomattavaksi tupakoinnin lopettamisessa tehokkaammiksi kuin sähkösavuke.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sähkösavukkeen tehoa tupakasta vieroituksessa ei ole pätevästi osoitettu luotettavissa tutkimuksissa.

–Vaikka on selvää, että sähkötupakalla on haitallisia vaikutuksia, tämänhetkisen tiedon valossa sähkötupakan sairausvaikutukset eivät ole yhtä pahat kuin tupakalla. Toisaalta sähkötupakassa nikotiinin määrä voi nousta helposti todella suureksi, ja käytettävien nesteiden ja laitteiden laatu vaihtelee, sanoo Ollila.

Sähkötupakkaa koskeva tutkimustieto on Ollilan mukaan vielä hyvin puutteellista. Sähkötupakka ei sisällä häkää tai tervaa, mutta sähkötupakan höyrystä on löydetty samoja syöpävaarallisia yhdisteitä kuin tupakastakin.

Lähde: Aamulehti  https://www.aamulehti.fi/uutiset/sahkotupakan-myyjien-mukaan-itsensa-voi-hoyrytella-irti-tupakasta-syopayhdistyksen-ylilaakari-toista-mielta-200592138/