Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tomaatti ja hedelmät auttavat keuhkoja paranemaan

Tutkimuksen mukaan keuhkot elpyvät tupakoinnista nopeammin, kun valitset lautaselle tietynlaisia ruoka-aineita.

Tupakointi lyhentää elinikää keskimäärin kahdeksalla vuodella, ja aiheuttaa Suomessa noin 5000 ennenaikaista kuolemaa vuodessa. Myös joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama.

Kun tupakointi loppuu, alkavat keuhkot hiljalleen puhdistua tupakan sisältämistä myrkyistä. Keuhkojen puhdistuminen ottaa aikansa, keskimäärin seitsemän vuotta, mutta uuden tutkimuksen mukaan tiettyjä ruoka-aineita suosimalla puhdistuminen voi kuitenkin tapahtua hieman nopeammin.

Kymmenen vuotta kestäneessä tutkimuksessa havaittiin, että hedelmiä ja tomaattia suosivan ruokavalion avulla tupakan saastuttamat keuhkot lähtivät paranemaan nopeammin. Erityisesti omenoiden syönnillä havaittiin olevan positiivinen vaikutus keuhkoihin. Tutkimus tehtiin John Hopkinsin yliopistossa Baltimoressa.

Yli 650 brittiä, saksalaista ja norjalaista käsittävä tutkimus tehtiin mittaamalla osallistujien keuhkojen terveyttä sekä ruokavaliota kymmenen vuoden jaksolla. Sen mukaan yli kaksi tomaattia sekä kolme hedelmäannosta päivittäin syöneiden keuhkot pysyivät terveempinä pidempään kuin heillä, jotka söivät vähemmän kuin yhden tomaatin tai yhden hedelmän päivässä. Erityisen selvä hyötyvaikutus tomaattien, omenoiden sekä muiden hedelmien syönnillä oli entisiin tupakoitsijoihin, ja vaikutuksen uskotaan olevan peräisin ruokien sisältämistä ravintoaineista ja antioksidanteista.

Tutkijat myös huomauttavat, etteivät omenoiden ja tomaattien hengitysteitä parantavat vaikutukset rajoitu pelkästään entisiin tupakoitsijoihin. Professori Vanessa Garcia-Larsenin mukaan hedelmien ja tomaattien syönti on hyödyllistä kelle tahansa, keuhkot kun alkavat ikääntyä keskimäärin 30 ikävuoden paikkeilla. Tuolloin niiden kunto alkaa laskea hitaasti mutta varmasti, riippuen kuitenkin henkilön elämäntavoista sekä yleisestä terveydentilasta.

Hedelmäpitoinen ruokavalio voi hidastaa keuhkojen luonnollista ikääntymisprosessia vaikka et olisi koskaan tupakoinutkaan, Garcia-Larsen sanoo.

Lähteet: Medline PlusDuodecim