Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Nainen ja kysymysmerkki

Usein kysytyt kysymykset

Nuuska vs nikotiinipurkka  |  Nikotiinin kaipuu  |  Vieroitusoireiden kesto  |  Satunnainen tupakointi  |  Riippuvuus nikotiinipurkkaan  |  Vieroitustuotteiden nikotiinimäärä  |  Koko ikänsä polttanut  |  Tupakointi ja hedelmällisyys  |  Koukussa nikotiinipurkkaan

Nuuska vs. nikotiinipurkka

Kysymys:

Jos nuuska ylähuulen alla on huono asia, niin miksi nikotiinipurukumi samassa poskessa on hyvä juttu?

Vastaus:

Nuuska on tupakkatuote, jossa nikotiinia on moninkertainen määrä enemmän kuin savukkeessa. Nuuska aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta sekä sisältää erilaisia kemikaaleja, syöpävaarallisia aineita ja radioaktiivista poloniumia. Nikotiinipurukumi on todella parempi vaihtoehto.

Lue lisää nikotiinipurukumista ja muista korvausvalmisteista täältä!

Nikotiinin kaipuu aivoissa

Kysymys:

Hei. Olen joskus kuullut, että vaikka pääsee tupakasta eroon ja on pitkäänkin polttamatta, niin aivoilla kestää kauan tajuta tupakoimattomuus. Siis lähinnä niin, että aivoilla on pitkä muisti, ja jos monenkin kuukauden jälkeen polttaa sen yhden, aivot muistavat heti nikotiinin taas, ja alkavat ”kinuamaan” sitä entiseen malliin.

Pitääkö tämä paikkansa? Että yksi tupakka voi lopettamisen jälkeen aiheuttaa ihan oikeasti nikotiiniriippuvuuden uudelleen eikä se ole vain tapariippuvuutta?

Vastaus:

Olet kuullut aivan oikein. Fyysinen nikotiiniriippuvuus ei koskaan aivan täysin häviä. Tupakoidessa aivojen ns. nikotiinireseptorit tottuvat saamaan nikotiinia säännöllisin väliajoin. Tupakoitsija tarvitsee tämän annoksen, jotta olotila pysyisi normaalina. Kun tupakointi lopetetaan, aluksi voi ilmetä eriasteisia vieroitusoireita. Ajan myötä reseptorit ”hiljenevät”, ja olotila normalisoituu. Kun reseptorit saavat taas nikotiinia, ne heräävät uudelleen aktiiviseksi. Tämän vuoksi riippuvuus herää helposti pidemmänkin savuttoman ajan jälkeen. Yhdenkin savukkeen polttaminen voi siis herättää riippuvuuden uudelleen.

Lue lisää nikotiinin aiheuttamasta fyysisestä riippuvuudesta täältä!

Kuinka pitkään vieroitusoireet kestää?

Kysymys:

Kuinka kauan lopettamisen jälkeen joutuu kärsii vieroitus oireista? On menny jo kuukausi ja ärsytys on täysillä ja ei huvita tehä mitään. Milloin tämä alkaisi helpottaa? Toivottavasti vuoden päästä on parempi fiilis.

Vastaus:

Vieroitusoireiden kesto on hyvin yksilöllinen. Fyysiset vieroitusoireet kuten hikoilu, päänsärky, huimaus kestävät keskimäärin 3-4 viikkoa. Ne aiheutuvat siitä, että tupakoinnin loppuessa keho kaipaa nikotiinia. Näiden oireiden lisäksi tupakoinnin lopettajilla voi esiintyä myös psyykkisiä vieroitusoireita, kuten hermostuneisuutta, ärtyisyyttä tai alakuloisuutta. Nämäkin oireet voivat osaltaan johtua nikotiinin puutteesta. Toisaalta, tupakoinnin lopettamiseen voi liittyä ärtymystä muullakin tavoin. Aiemmin tupakoija on voinut ratkaista hankalat tilanteet tai tunteet tupakoimalla. Nyt se tapa ei ole käytettävissä ja sekin voi lisätä ärtymystä.
Onneksi kuitenkin elimistö toipuu riippuvuudesta kohtalaisen nopeasti. Tunteiden sietoa ja käsittelyä voi joutua harjoittelemaan kuukausia, ennen kuin se sujuu ilman tupakkaa. Siihen asti on erityisen tärkeä huolehtia omasta jaksamisesta mm. syömällä säännöllisesti, rentoutumalla ja huolehtimalla riittävästä unesta. Myös kokemusten jakaminen muiden kanssa voi helpottaa oloa. Vertaistukea voi saada esimerkiksi Stumppi- sivujen keskustelupalstalta. Mikäli ärsytys tai alakulo eivät ala helpottaa jatkossa, kannattaa asiasta käydä keskustelemassa lääkärin kanssa.

Lue lisää nikotiinin aiheuttamista vieroitusoireista täältä!

Satunnainen tupakointi

Kysymys:

Kuinka haitallista terveydelleni on polttaa vain juhlailtoina eli vähintään kerran viikossa 5 tupakkaa? Kysyjä: Epätietoinen

Vastaus:

Tupakoinnilla ei ole riskirajaa, eli tupakan polttaminen on aina terveydelle haitallista. Satunnaistupakoinnissa on suuri riski siihen, että tupakointimäärät pikkuhiljaa kasvavat. Iso osa satunnaisesti tupakoijista päätyykin päivittäin polttajiksi. Samalla riippuvuus tupakasta tulee vahvemmaksi ja lopettaminenkin voi vaikeutua. On siis hyvä miettiä omaa tupakointia ajoissa, sillä mitä varhaisemmassa vaiheessa tupakoinnin lopettaa, sitä vähemmän vahinkoa elimistöön on päässyt syntymään.

Täältä muutama käytännön vinkki tupakoinnin lopettamiseen.

Riippuvuus nikotiinipurkkaan

Kysymys:

Voiko nikotiinivalmisteista tulla riippuvaiseksi?

Vastaus:

Nikotiiniriippuvuus muodostuu jo tupakoidessa, joten uutta riippuvuutta nikotiinivalmisteen käytöstä ei synny. Nikotiinivalmisteita käytettäessä nikotiinitaso jää selvästi pienemmäksi kuin tupakoidessa. Niiden tarkoitus on vähentää vieroitusoireita ja ehkäistä tupakoinnin uudelleen aloittamista. Samalla on tarkoitus vähentää nikotiiniin tarvetta pienentämällä annostusta asteittain. Nikotiinikorvaushoito on aina terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen. Tupakoija altistaa itsensä noin 4000 kemialliselle yhdisteelle joista 50 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinilääkkeet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, joka ei aiheuta syöpää.

Lue lisää hoidoista ja lääkityksestä täältä!

Vieroitustuotteiden nikotiinimäärät

Kysymys:

Imeytyykö nikotiinilaastareista ja tabuista kaikki nikotiini? Ihmettelen tässä, kun reilu 10 savuketta ennen poltin ja savuttomuus pysyy aika pienillä korvaustuotemäärillä – vuorokaudessa tulee kuitenkin noin 14mg nikotiinia – savukkeista olin saanut vähemmän! Onko riippuvuuteni nikotiiniin kasvanut?
Myrkkyjä ei tietysti tule, joten siksipä jatkan tällä linjalla ja vähennän pikkuhiljaa korvaustuotteitakin.

Vastaus:

On totta, että korvaustuotteissa ilmoitetut nikotiinimäärät voivat kuulostaa suurilta verrattuna savukkeiden sisältämään määrään. Kuitenkin nikotiinikorvaustuotteita käytettäessä nikotiini imeytyy huomattavasti hitaammin ja huonommin kuin tupakoidessa. Näin ollen korvaushoitoja käytettäessä veren nikotiinipitoisuus jää selvästi matalammaksi kuin tupakoidessa. Korvaustuotteesta ei ole tarkoitus saada samanlaista palkitsevaa vaikutusta kuin tupakoinnista, vaan helpotusta vieroitusoireisiin. Tähän riittää pienempikin annos.

Nikotiinikorvaushoidossa on olennaisen tärkeätä riittävä annostus, riittävän pitkä hoitoaika ja ohjeiden mukainen käyttö.

Lue lisää korvausvalmisteista täältä!

Koko ikänsä polttanut

Kysymys:

Olen 45 -vuotias mies. Aloitin tupakoinnin jo 13 -vuotiaana. Onko totta että keuhkoni ja muu kroppani voi vielä toipua tästä myrkkymäärästä? Tiedän että vastauksenne on kyllä mutta löytyykö aiheesta jotain faktatietoa?

Vastaus:

Elimistö alkaa puhdistua ja toipua takaisin normaalitilaan heti viimeisen tupakan jälkeen. Esimerkiksi häkä häviää elimistöstä ensimmäisen vuorokauden aikana, nikotiini poistuu kahden vuorokauden kuluessa lopettamisesta. Keuhkot aloittavat puhdistumisen jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Keuhkoputkien värekarvat uudistuvat ensimmäisten viikkojen aikana, mikä edelleen vauhdittaa keuhkojen puhdistumista. Verenkierto paranee ensimmäisten viikkojen aikana. Haju- ja makuaisti paranevat jo muutamassa vuorokaudessa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, niin moneen asiaan tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa suotuisasti. Lopettaminen kannattaa aina!

Lue lisää siitä, kuinka lopettaminen vaikuttaa kehosi kuntoon ja terveyteen!

Tupakointi ja hedelmällisyys

Kysymys:

Vaikuttaako tupakointi hedelmällisyyteen?

Vastaus:

Tupakointi heikentää hedelmällisyyttä, se mm. haittaa munasolujen irtoamista ja kypsymistä. Lisäksi tupakointi lisää keskenmenon ja kohdun ulkopuolisen raskauden riskiä, joten perheenlisäystä suunniteltaessa lopettaminen on erittäin kannattavaa.
Myös tulevaa raskautta ajatellen savuttomuus on tärkeää, koska melkein kaikki tupakan myrkylliset aineet läpäisevät istukan. Ne aiheuttavat sikiölle mm. hapenpuutetta ja haittaavat kehitystä ja kasvua. Tupakointi olisi hyvä lopettaa viimeistään 2-3 kk ennen suunniteltua raskautta, mutta aina on parempi mitä aikaisemmin lopettaa.

Lue lisää tupakoinnin vaikutuksista hedelmällisyyteen ja perhesuunnitteluun täältä!

Koukussa Nikotiinipurkkaan

Kysymys:

Lopetin tupakoinnin, mutta en pääse eroon nikotiinipurkasta, mitä teen?

Vastaus:

Tupakointi on huomattavasti vaarallisempaa kuin nikotiinikorvaustuotteet. Yleensä, jos nikotiinikorvaushoidon käyttö jatkuu yli 6 kuukautta, kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, miten nikotiinista pystyisi irrottautumaan.
Voit tehdä itsellesi suunnitelman, miten ja millaisella aikataululla alat vähentelemään päivittäistä korvaushoitotuotteen määrää. Nikotiinipurukuminkäyttöä voit vähentää esimerkikisi korvaamalla ensin yhden sitten useamman nikotiinipurukumi tavallisella ksylitol-purukumilla. Voit myös halutessasi ottaa yhteyttä maksuttomaan Stumppi neuvontapuhelimeen tai kysyä neuvoa apteekista.