Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Kirjahylly

Kirjavinkit/ riippuvuus

TUPAKKA JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS
Päätoimittaja Antero Heloma:
Duodecim 2022

Oppikirja käsittelee sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyä että riippuvuuden tunnistamista, lopettamiseen motivoitumista ja riippuvuuden hoitoa. Tupakoinnin lisäksi kirjassa käsitellään nuuskaa ja sähkösavukkeita sekä uusia nikotiinituotteita.

Kirja on julkaistu painettuna versiona  sekä verkkoversiona Terveysportissa ja Oppiportissa

TUPAKKAPAKKO
Kristiina Patja, Katin Iivonen, Eija Aatela: Duodecim 2009
Jos tupakoinnin lopettaminen olisi helppoa, tupakasta ei tarvitsisi kirjoittaa. D-pokkari ei tuomitse vaan tarjoaa ajatuksia ja vinkkejä, jotka voivat auttaa löytämään keinoja tupakoimattomaan elämään tai tupakoinnin vähentämiseen. Kirja etsii tupakoinnin takana vaikuttavia taustatekijöitä. Mukana on tupakoijan, tupakkalakkolaisen, lopettajan ja vieroittajan näkökulma sekä tutkimustietoa. Se soveltuu apuvälineeksi sekä tupakoinnin lopettamista harkitsevalle että tupakasta vieroittajalle.

Teos on ilmestynyt aikaisemmin Hippokrates Duodecim -sarjassa nimellä Pystyt kyllä – eroon tupakasta.

TUPAKKA JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS
Antero Heloma, Kalervo Kiianmaa, Tellervo Korhonen:
Duodecin 2015
Nikotiini- ja tupakkariippuvuus-kirja käsittelee laajasti tupakka- ja nikotiiniriippuvuutta riippuvuussairautena, riippuvuuden mekanismeja, tunnistamista sekä hoitoa.

MINÄ JA RIIPPUVUUS
Craig Nakken: Scanria 2015
Kirja riippuvuus persoonallisuuden syntymisestä ja toipumisesta. Opi ymmärtämään addiktiivista persoonallisuutta, riippuvuuden kehittymistä ja pakonomaista käyttäytymistä.
Aiemmin riippuvuus määriteltiin koskemaan pääasiallisesti alkoholia ja muita päihteitä. Craig Nakken menee kirjassaan syvemmälle. Hän tuo esiin tunne-elämän eristäytymisen, häpeän ja toivottomuuden, jossa addiktit elävät. Nakken tarkastelee kuinka addiktiot alkavat ja etenevät, ja kuinka yhteiskuntamme kannustaa riippuvaiseen käytökseen.  Nakkenin kirja tarjoaa myös uusinta tietoa toipumisesta, geneettisistä tekijöistä, mielenterveydellisistä näkökohdista sekä uusista tutkimustuloksista.

LUO ITSESI UUDELLEEN
Joe Dispenza: Viisas elämä 2018
Luo itsesi uudelleen yhdistää tohtori Joe Dispenzan kokemuksen ja tiedon tieteen eri aloilta helposti omaksuttavaksi paketiksi, jonka avulla voi päästää irti piintyneistä ajattelumalleista ja luoda itsensä ja elämänsä uudelleen.

STUMPPAA TÄHÄN
Allen Carr: Bazar 2014
”Ainoa asia, mikä estää meitä lopettamasta, on pelko. Pelko, että tiedossa on epämääräisen pitkä kärsimyksen, puutteen ja tyydyttämättömän tupakanhimon aika ennen tavasta eroon pääsemistä. Pelko, että kahvinautinto tai sosiaalinen tilanne ei ole enää koskaan entisenlainen ilman savuketta, ettei pysty enää keskittymään, hallitsemaan stressiä tai olemaan yhtä itsevarma kuin ennen. Pelko, että oma persoonallisuus tai luonne muuttuu. Allen Carrin menetelmän tavoite on poistaa pelot.” Stumppaa tähän perustuu Allen Carrin kuuluisaan menetelmään, jossa paneudutaan tupakoinnin todellisiin syihin. Kirjaa on myyty yli 13 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Oppaassa esitellään Easyway-menetelmä, joka lupaa yli 90-prosenttiset mahdollisuudet onnistua tupakoinnin lopettamisessa.

SISÄINEN RAUHA
Ilkka Virolainen ja Harri Virolainen:
Viisas Elämä 2021
Sisäinen rauha on olotila, jonka jokainen voi saavuttaa. Harhaudumme kuitenkin usein hakemaan sitä itsemme ulkopuolelta

INHIMILLISIÄ KOHTAAMISIA
Maaret Kallio: WSOY 2017
Kirja auttaa havainnoimaan omaa arkea. Mielen huollon menetelmät ja tunnekuormittumisen palautumisen menetelmät ovat kirjan helmiä.

IHME ALKAA NYT
Teemu Kassila, Kalervo Koskela: Viisas elämä 2016
Ihme alkaa nyt pyrkii löytämään olennaisen riippuvuudesta. Riippuvuudesta toipuva ei voi tyytyä pinnallisiin ratkaisuihin, jotka johtavat vain riippuvuuden pitkittymiseen ja yhä uusiin epäonnistumisiin. Kassila ja Koskela etsivät riippuvuudelle selkeää vaihtoehtoa, eivätkä he ole kiinnostuneita pelkästään haittojen vähentämisestä vaan kokonaisvaltaisesta elämänmuutoksesta.
Teemu Kassila on taiteilija ja päihdeterapeutti. Kalervo Koskela on valtiotieteen maisteri ja hänellä on kolmenkymmenen vuoden kokemus päihdetyöstä.

SISÄISEN ORVON VIISAUS – Kuinka löydän kotiin
Kaisa Kuurne ja Simo Kuurne: Basambooks 2018
Miten toimintamallit syntyvät ja miten ne vaikuttavat elämässämme. Ja mitä tapahtuu, kun jokin niistä kriisiytyy.

UNISATUJA RAUHATTOMILLE AIKUISILLE
Kathryn Nicolai; Anuirmeli Sallamo-Lavi (suom.): Gummerus Kustannus Oy 2020
Rauhattomat ja kiireiset mielet tarvitsevat lepopaikan. Oli ongelmana sitten nukahtamisvaikeudet, heräily kesken unien tai levottomuus päivän kiireiden keskellä, Kathryn Nicolai tarjoaa lempeän, luonnollisen ja tehokkaaksi todistetun tavan rauhoittaa mieli ennen unta.

OPAS VAGUSHERMON PARANTAVAAN VOIMAAN
Stanley Rosenberg:
Viisas elämä 2021
Neurofysiologi Stephen Porgesin polyvagaaliseen teoriaan ja Rosenbergin käytännön kokemuksiin pohjautuva teos selittää, miten erityisesti vagushermon toiminnalla on suuri vaikutus tunnetiloihimme ja vuorovaikutukseemme muiden kanssa.

VIHA. Ymmärrä sen sanoma. Älä tukahduta sitä
Marshall B.Rosenberg
: Vabamaa A/S Tallinna 2008
Kirja käsittelee väkivallattoman viestinnän NVC:n perusasioita: Havaintojen tekeminen ilman tuomitsemista, tunteidemme ja tarpeidemme ymmärtäminen ja ihmisten välisten yhteyksien luominen ja ylläpitäminen.