Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Kaikilla pitäisi olla oikeus omaan savuttomaan kotiin

Naapurin tupakointi ei ole yksityisasia muistuttaa Markku Hyttinen Hengitysliitosta.  Jatkuvasti kuulee kysyttävän miksi tupakoivia naapureita on niin vaikea saada kuriin.

Pääkaupunkiseudulla taloyhtiöt ovat hakeneet tupakointikieltoja niin ahkerasti, että hakemusten käsittely on ruuhkautunut. Kaupunki käsittelee nyt kahdeksan kuukautta sitten tulleita hakemuksia.

Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin huoneistoissa ja parvekkeilla yhtiöjärjestyksessään. Toinen vaihtoehto on, että yksittäiset tupakansavusta kärsivät asukkaat valittavat tupakan aiheuttamasta haitasta terveydensuojeluviranomaisille. Heidän turvanaan on terveydensuojelulaki. Kolmas vaihtoehto on tupakkalakiin turvautuminen. Se antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea tupakointikieltoa paitsi parvekkeille ja pihoille myös sisätiloihin. Kun taloyhtiön tupakointikiellossa sovelletaan tupakkalakia, näyttöä tupakansavusta ei tarvita. Asukkaiden kuulemista ja tupakansavun leviämisreittien selvittelyä silti tarvitaan, jos haetaan kieltoa myös sisätiloihin.

Tupakointikiellon hakemismenettely voi tuntua joistakin nykyisellään raskaalta. Perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan tupakkalain kiristämisen sijaan asunto-osakeyhtiölakia pitäisi höllentää. Näin savuttomat kodit olisivat helpommin useamman arkipäivää.

 

Hs 5.5.2019