Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Tupakointi kielletty

Ympäristöhaitat uusi lisäperuste tupakkaverotukselle

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan tupakkatuotteet ovat olleet erityinen veronkiristyksen kohde. Lähtökohtaisesti tupakkaveroa on perusteltu terveysperustein. Lehtisen mukaan tupakkaveroa tullaan jatkossakin kiristämään. Pääperusteena ovat tupakan terveyshaitat.  Verotuksella yritetään hillitä kulutusta. Tupakan haitoista ympäristölle tulee vielä yksi lisäargumentti sille, että tupakoinnista pitäisi päästä eroon, korottaa veroja entisestään ja tavoitella tuloksia sitä kautta.

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä ei ole yllättynyt, että 2021 voimaan tuleva muovikielto meni läpi. Kärhä ei osaa sanoa varmasti, mitä muutoksia tupakan suhteen tulee tapahtumaan. Hän pitää todennäköisenä, että pakkauksiin tulee enemmän merkintöjä ja tuottajanvastuu lisääntyy.

Pallo siirtyy nyt enemmän tupakkateollisuudelle. Uskoisin jopa, että he joutuvat kehittelemään erilaisia keräysjärjestelmiä ja ainakin lisäämään keräyspisteitä natsoille. Palavia tupakantumppeja ei missään nimessä haluta ainakaan muovinkeräysastioihin. Jumpattavaa riittää myös tullille ja maahantuonnille.

Lehtinen korostaa, että asiat tulee pitää suuruusjärjestyksessä. Tupakantumppi on merkittävä ympäristöjäte, mutta suurempi paino on silti terveysseikoissa.

Ympäristöhaitat eivät ole ensisijainen perustelu, vaikkei sitä pidä vähätelläkään. Tupakasta aiheutuva suuri kansanterveydellinen haitta on se isoin perustelu.

 

Haastattelu julkaistu MTV-uutisissa 29.03.2019