Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tupakan taakka ja lääkärin auktoriteetti

Työstä tulee raskasta, jos kokee, ettei pysty toteuttamaan velvollisuuksiaan. Yksi tällainen lääkäreiden velvollisuudekseen kokema asia on potilaiden vieroittaminen tupakasta.

Vastikään hyväksytyn Jaana Kedon väitöskirjan kyselyiden mukaan lääkärit pitävät velvollisuutenaan tupakoitsijoiden ohjaamisen tupakoinnin lopettamiseen.

Siihen on kuitenkin käytännössä vain rajatusti keinoja. Esimerkiksi aikaa ei ole riittävästi ja hoitopolut tupakasta vieroittamiseen ovat puutteellisia.

Väitöskirjan mukaan tupakoitsijoista valtaosa oli kiinnostunut tupakoinnin lopettamisesta, mutta vain harva oli keskustellut siitä lääkärin kanssa.

Väitöskirja keskittyy perusterveydenhuoltoon ja lääkäreiden asenteisiin tupakasta vieroittamista kohtaan. Siksi lääkäreiden asenteet ja merkitys nousevat siinä keskeiseen asemaan.

Tätä lääkärin keskeistä asemaa kuitenkin on hyvä haastaa.

Jos potilas ja koko järjestelmä olettavat, että lääkäri on ainoa auktoriteetti tupakasta vieroittamisessa, on vastuu jakautunut liikaa yhdelle, pienelle ryhmälle terveydenhuollon kentällä.

Esimerkiksi tupakasta vieroituksen ryhmiä vetävät monesti terveydenhoitajat. Näitä ryhmiä ja erilaisia verkkovalmennuksia tarvittaisiin taatusti enemmän. Myös niihin ohjaaminen voisi olla helpompaa.

Tärkeää on toimia jo silloin, kun tupakoinnista on vasta muotoutumassa osa elämää. Tätä työtä tekevät muut kuin terveysalan ammattilaiset, toki mahdollisesti heidän tukemanaan.

 

Lähde: Mediuutiset pääkirjoitus 2.2.2018