Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tupakkayhtiöt kehittävät uusia ni­ko­tii­ni­tuot­tei­ta – tupakkalaki laahaa perässä

Viime aikoina tupakkayhtiöt ovat alkaneet kehitellä yhä enemmän nikotiinituotteita, joissa ei ole tupakkaa. Valviran ylitarkastajan Reetta Honkasen mukaan tuotteet muistuttavat yleensä käyttötavaltaan olemassa olevia tupakkatuotteita. Myös muunlaisia tuotteita, kuten nikotiinipitoisia juomia, on kehitetty.

Haaparannan myymälöihin tänä keväänä rantautunut tupakaton nuuska Zyn sisältää tuotteesta riippuen 7,5—15 milligrammaa nikotiinia grammaa kohden.

Lain mukaan tupakkatuotteina pidetään sähkösavukkeissa käytettäviä nikotiininesteitä tai sellaisia tuotteita, jotka sisältävät tupakkakasvia. Tupakkalain mukaan Zyn on tupakanvastike, joiden myyntiä ei säädellä yhtä tarkasti kuin tupakkatuotteiden.

– Tämä on väliinputoajatuote. Se täyttää tupakanvastikkeen määritelmän, vaikka siinä on nikotiinia aika paljon, Honkanen sanoo.

Raja erilaisten nikotiinituotteiden välillä on hämärtymässä.

Zynin kaltaisia tuotteita ei kuitenkaan säädellä tällä hetkellä tupakkalailla, sillä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea rinnastaa ne lääkevalmisteisiin. Tämä johtuu siitä, että nikotiini on Suomessa sen vaikutuksen perusteella lääkeaine.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila arvioi, että raja nikotiinikoukkua ylläpitävien ja tupakoinnin lopettamista avustavien tuotteiden välillä on osittain hämärtymässä.
– Tupakkayhtiöille nikotiinikoukun ylläpitäminen on tietysti omien markkinoidensa turvaamisen kannalta olennaista, Ollila sanoo.

Lue lisää: Kaleva.fi