Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tupakointi on ongelma, ei tupakoija

Poika katkaisee tupakan

Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. THL:n asiantuntija Hanna Ollila toivoisi kuntien tarjoavan maksutonta tukea tupakoinnin lopettamiseen. Syyllistämisestä ei ole apua.

Tupakointi lisää riskiä riskiä sairastua suomalaisiin kansantauteihin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, kroonisiin keuhkosairauksiin, muistisairauksiin sekä syöpiin.

”Meidän terveysongelmamme liittyvät pitkälti elintapoihin. Tupakointi on siellä ihan kärkipäässä sekä terveyshaittojen että ennenaikaisen kuolleisuuden näkökulmasta”, Ollila sanoo.

Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa ei tavoitella vain tupakkatuotteiden käytön vähenemistä, vaan tupakkalakiin on kirjattu virallinen tavoite käytön loppumisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2030 enintään 5 prosenttia väestöstä käyttäisi päivittäin tupakkalain alaisia tuotteita, kuten tupakkaa, sähkösavukkeita ja nuuskaa.

”Mistään kieltolaista ei siis ole kyse. Vahva tavoite kuitenkin velvoittaa esimerkiksi poliittisia päättäjiä toimiin, joiden avulla mahdollisimman harva nuori aloittaa ja mahdollisimman moni lopettamista yrittävä onnistuu”, Ollila tarkentaa.

Lue lisää: Seura.fi