Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tupakointi vähentynyt, mutta nuuskan käyttö lisääntynyt

Vuoden 2021 THL:n tupakkatilastoista käy ilmi, että korkeakouluopiskelijoiden tupakoinnin vähentyminen on jatkanut suotuisaa kehitystään. Sekä ammattikorkeakoulu- että yliopisto-opiskelijoiden päivittäinen tupakointi on vähentynyt tasaisesti viimeisen vajaan 15 vuoden ajan. Nuuskan käyttö sen sijaan on lisääntynyt etenkin miehillä.

Vuonna 2021 ei kerätty uutta tietoa aikuis- ja eläkeväestön tupakoinnista ja nuuskan käytöstä, mutta vuonna 2020 työikäisistä tupakoivia oli yhteensä 12 prosenttia. Naisista päivittäin tupakoi 11 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia. Nuuskan käyttö oli vuonna 2020 yleisintä 20-34-vuotiailla miehillä, joista 12 prosenttia käytti nuuskaa päivittäin.

Tupakoinnista aiheutuvat yhteiskunnalliset kustannukset olivat vuonna 2020 noin 1,3 miljardia euroa, vaikka kustannukset vähenivät yli 10 prosenttia vuoteen 2012 verrattuna. Tupakoinnin välittömät kustannukset olivat noin 630 miljoonaa euroa ja näistä reilu puolet eli 340 miljoonaa euroa aiheutui tupakoinnista johtuvista terveydenhuollon kustannuksista.  Merkittävimmät tupakoinnista aiheutuvat välilliset kustannukset liittyvät ennenaikaisiin kuolemiin. Tupakoinnin aiheuttamia 35–64-vuotiaiden kuolemia arvioitiin Suomessa olleen hieman yli 1 000 vuonna 2020.

Lue lisää: Tupakkatilasto – THL ja THL:n tiedote