Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tupakoitsija saa enemmän tervaa ja häkää kuin luulee

Poika katkaisee tupakan

Norjan syöpäyhdistys on mitannut savukkeiden sisältämien haitallisten aineiden määriä. Mittauksissa havaittiin, että tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet.

Eron selittää se, että Norjan syöpäyhdistyksen testissä käytetty menetelmä oli erilainen kuin virallisissa mittauksissa käytetty menetelmä. Syöpäyhdistyksen testissä peitettiin savukkeiden filttereissä olevat pienet tuuletusaukot – aivan kuten tupakoitsijat käytännössä tekevät sormillaan ja huulillaan tupakkaa polttaessaan. Jos ilma-aukkoja ei peitetä, mittauksissa saadut haitta-aineiden määrät eivät vastaa todellisuutta.

Savukkeiden filtteri ja sen ilma-aukot ovat pitkään olleet arvostelun kohteena. Asiantuntijoiden mukaan ne voivat antaa tupakoitsijalle harhaisen kuvan savukkeiden turvallisuudesta.

Suomessa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) valvoo tupakkatuotteiden koostumusta, laadunvalvontaa ja pakkausmerkintöjä.

– Useimmat ihmiset tietävät, että tupakointi on vaarallista, muun muassa savukkeiden sisältämän nikotiinin, tervan ja hiilimonoksidin takia. Näissä mittauksissa pitoisuudet olivat jopa luultua suurempia, sanoo ylilääkäri Eeva Ollila Syöpäjärjestöistä.

Suomen syöpärekisterin tilastojen mukaan joka kolmas syöpä Suomessa johtuu tupakoinnista.

Lue lisää/ Syöpäjärjestöjen tiedote