Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Ihmisiä tupakalla

Passiivinen tupakointi

Passiivinen tupakointi tarkoittaa sivullisten altistumista tupakansavulle. Passiivista tupakointia kutsutaan myös ympäristön tupakansavulle (secondhand smoke / environmental tobacco smoke) altistumiseksi. Ympäristön tupakansavu koostuu pääosin savukkeen sivuvirran savusta, eli savukkeen palavasta päästä vapautuvasta savusta. Lisäksi ympäristön tupakansavuun lasketaan tupakoitsijan uloshengittämä savu.

Passiivisen tupakoinnin haitat

Erilaisten palamisolosuhteiden vuoksi monien haitallisten aineiden pitoisuus on suurempi sivuvirran savussa kuin keuhkoihin vedettävässä päävirran savussa. Huonosti ilmastoiduissa tiloissa hengitysilman haitallisten aineiden pitoisuudet voivat nousta hyvin suuriksi.

Tupakkalain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen.  Tupakansavu sisältää  ihmiselle haitallisia syöpää aiheuttavia yhdisteitä.  Työturvallisuuslainsäädännössä työnantaja velvoitetaan suojaamaan työntekijää työssä ympäristön tupakansavun aiheuttamalta syöpävaaralta.

Suomessa on rajoitettu tupakointia työpaikoilla, ravintoloissa, julkisissa tiloissa, julkisissa liikennevälineissä, leikkikentillä, päiväkotien sekä oppilaitosten ulkotiloissa sekä yleisillä uimarannoilla toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Lue sivustolta lisää tupakkalaista.
THL: Ympäristön tupakansavu

Lapset

Joka kymmenes lapsi altistuu Suomessa tupakansavulle. Tupakansavu heikentää lapsen vastustuskykyä ja ärsyttää silmiä, kurkkua ja hengitysteitä. Vanhempien tupakointi lisää myös lapsen riskiä sairastua toistuviin tulehdussairauksiin, astmaan ja allergioihin.

Odottavan äidin tupakointi aiheuttaa kehitys- ja kasvuhäiriöitä, lisää lapsen riskiä sairastua, hidastaa lapsen oppimista ja muuta kehitystä.

Lue sivustolta lisää vanhempien tupakoinnin vaikutuksista lapsiin.
Duodecim: Lapsuuden tupakka-altistus ja nivelreuma

Lemmikkieläimet

Lemmikit voivat saada tupakansavusta hengitystie- ja silmäoireita. Tupakansavulle altistuminen lisää myös lemmikin riskiä saada soluvaurioita ja syöpäkasvaimia:

  • lyhytkuonoisten koirien keuhkosyöpäriski kasvaa,
  • pitkäkuonoisten koirien nenäonteloiden syöpäriski kasvaa ja
  • kissoilla 5 vuoden altistuminen 3-kertaistaa imusolmukesyövän riskin.

Savujäämä

Tupakansavun jäämiä löytyy tupakoijan ihon ja hiusten lisäksi asuntojen pintamateriaaleista, tekstiileistä ja huonepölystä. Tätä altistusta kutsutaan savujäämäksi (thirdhand smoke). Edes perusteellinen siivous ei poista savujäämiä kokonaan. Asuntojen ja hotellihuoneiden pinnoissa ja huonepölyssä savujäämiä voidaan havaita jopa 2 kk sen jälkeen, kun tupakointi tilassa on lopetettu.

Savujäämä koostuu pienistä kemikaaleista, jotka voivat yhdessä ympäristön muiden kaasujen kanssa lisätä altistumista syöpäriskille. Lapset ovat erityisen alttiita savujäämälle, jos he ryömivät ja leikkivät lattioilla tai laittavat esineitä suuhunsa.

Lähteet:
Vierola, Hannu: Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja – Pysy nuorena – elä kauemmin 2006  Glasgown yliopiston tiedote
Jaakkola & Jaakkola. Passiivisen tupakoinnin terveyshaitat. Duodecim 2012; 128:1097-106