Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Nikotiini

Mitä nikotiini on?

Nikotiini on yleisesti käytetty päihde, jota käytetään myös hyönteismyrkkynä ja nikotiinin vieroitushoidossa.

Nikotiini on myrkyllinen, kirkas, mauton ja emäksinen aine, joka vaikuttaa ihmisen nikotiinireseptoreihin. Reseptoreita on kaikkialla keskushermostossa, mutta erityisesti niitä on aivoissa, talamuksen alueella. Kun nikotiini kiinnittyy reseptoreihin, vapautuu monia mielihyvää tuottavia aineita (dopamiini, endorfiinit).

Nikotiini imeytyy keuhkoista verenkiertoon nopeasti. Nikotiinimolekyylit kulkeutuvat aivoihin muutamissa sekunneissa.  Tämän jälkeen nikotiini hajoaa maksassa, ja erittyy munuaisten kautta virtsaan.

Elimistön nikotiinipitoisuus laskee varsin nopeasti, noin 1,5 tunnissa on enää 50 % polttamalla saadusta nikotiinimäärästä. Tästä aiheutuu nikotiiniriippuvuus, jossa keskushermosto vaatii sopivan annoksen nikotiinia toimiakseen normaalisti. Nikotiinin puute tuottaa vieroitusoireita, kunnes aivot tottuvat toimimaan ilman nikotiinia.

Nikotiinilla on akuutteja toksisia vaikutuksia, jos sitä niellään tai sitä joutuu suurempina määrinä iholle tai silmiin. Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja vapina. Suurilla annoksilla oireina voi näiden lisäksi esiintyä esimerkiksi matalaa verenpainetta, korkeaa/matalaa tai epäsäännöllistä pulssia ja hengitysvaikeuksia.

Eläinkokeissa nikotiini tappaa ja muuttaa soluja niillä aivojen alueilla, jotka ovat tekemisissä käyttäytymisen, muistin ja oppimisen kanssa. Eläinkokeiden perusteella tiedetään myös, että nikotiinilla on vaikutusta syöpien kehittymiseen.

Lue lisää nikotiinista THL:n sivuilta!
Suomen ASH ry: Nikotiini – ei vain koukuttaja