Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Nikotiini

Mitä nikotiini on?

Nikotiini on yleisesti käytetty päihde, jota käytetään myös hyönteismyrkkynä ja nikotiinin vieroitushoidossa.

Nikotiini on myrkyllinen, kirkas, mauton ja emäksinen aine, joka vaikuttaa ihmisen nikotiinireseptoreihin.  Nikotiinireseptoreita on kaikkialla keskushermostossa ja ääreishermostossa, mutta erityisesti niitä on aivoissa, talamuksen alueella. Kun nikotiini kiinnittyy reseptoreihin, vapautuu monia mielihyvää tuottavia aineita (dopamiini, endorfiinit).

Nikotiini imeytyy keuhkoista verenkiertoon nopeasti. Nikotiinimolekyylit kulkeutuvat aivoihin muutamissa sekunneissa.  Nikotiini hajoaa maksassa ja erittyy munuaisten kautta virtsaan.

Elimistön nikotiinipitoisuus laskee varsin nopeasti, noin 2 tunnissa on jäljellä enää 50 % polttamalla saadusta nikotiinimäärästä (nikotiinin puoliintumisaika). Tästä aiheutuu nikotiiniriippuvuus, jossa keskushermosto vaatii sopivan annoksen nikotiinia toimiakseen normaalisti. Nikotiinin puute tuottaa vieroitusoireita, kunnes aivot tottuvat toimimaan ilman nikotiinia.

Nikotiinilla on akuutteja toksisia vaikutuksia, jos sitä niellään tai sitä joutuu suurempina määrinä iholle tai silmiin. Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja vapina. Suurilla annoksilla oireina voi näiden lisäksi esiintyä esimerkiksi matalaa verenpainetta, korkeaa/matalaa tai epäsäännöllistä pulssia ja hengitysvaikeuksia.

Eläinkokeissa nikotiini tappaa ja muuttaa soluja niillä aivojen alueilla, jotka ovat tekemisissä käyttäytymisen, muistin ja oppimisen kanssa. Eläinkokeiden perusteella tiedetään myös, että nikotiinilla on vaikutusta syöpien kehittymiseen.

Suomen ASH ry: Nikotiini – ei vain koukuttaja
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia: Nikotiini on aina haitallista kasvulle ja kehitykselle.