Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Mies katsoo palavaa tupakkaa

Fyysinen riippuvuus

Nikotiiniriippuvuus merkitsee sitä, että ihmisellä on oltava elimistössään jatkuvasti riittävä määrä nikotiinia, tai hän saa vieroitusoireita sen puutteesta.

Kun ihminen aloittaa tupakointia, tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa ensimmäisillä kerroilla myrkytysoireita (esim. pahoinvointi). Elimistö tottuu nikotiiniin nopeasti. Toleranssin eli sietokyvyn lisääntymisen myötä tarvitaan yhä suurempi annos nikotiinia saman vaikutuksen saamiseksi. Pitkään tupakoinut henkilö saattaa polttaa päivässä 20–30 tupakkaa, mutta vastaava nikotiiniannos aiheuttaisi tupakoimattomalle nikotiinimyrkytyksen oireita.

Toistuva tupakansavulle altistuminen ja suuret nikotiinimäärät aiheuttavat muutoksia aivojen hermosoluissa. Aivot muuntuvat vastaanottamaan ja ”tarvitsemaan” kasvavia annoksia nikotiinia. Aivojen rakenne muuttuu pysyvästi, kun nikotiinireseptoreita muodostuu lisää, ja niiden ominaisuudet muuttuvat. Tämän vuoksi vuosia tupakoimattomana ollut tupakoija voi jäädä koukkuun jo yhden savukkeen polttamisen jälkeen.