Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Tutkimuksia tupakoinnin ja nikotiinin vaikutuksista

Kannattaako nikotiinikorvaushoito raskauden aikana?
Suomessa raskaana olevista naisista tupakoi edelleen 13 %, vaikka tupakoinnin tiedetään olevan hyvin vahingollista sikiölle. Raskaana olevia äitejä rohkaistaan monin tavoin tupakoinnin lopettamiseen, ja he lopettavatkin tupakoinnin yhä useammin raskauden aikana. Nikotiiniriippuvuuden hoitoon kuuluu ensisijaisesti vieroitusohjaus. Kaikkein turvallisinta olisi lopettaa tupakointi ilman nikotiinikorvaustuotteita, koska nikotiinikin on haitallista sikiölle.
Katsaus tammikuu 2020 researchgate.net/ Duodecim 2020

Tupakointi näyttää liittyvän suurempaan riskiin sairastua masennukseen ja muihin mielenterveyden ongelmiin. Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 2 000 opiskelijaa Serbian ja Kosovon alueen yliopistoissa. Todettiin, että tupakoivista masentuneita oli 2–3 kertaa suurempi osuus kuin tupakoimattomista. Tutkimusta johtaneen Jerusalemin yliopiston professori Hagai Levinen mukaan mielenterveyden ja tupakoinnin yhteydet kaipaavat vielä jatkotutkimuksia. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0227042

Vähäinenkin tupakointi vahingoittaa keuhkoja.
Tupakointi vaurioittaa keuhkoja, vaikka polttaisi vain muutaman savukkeen päivässä, tuore tutkimus osoittaa. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen keuhkojen toiminta ei enää heikkene yhtä nopeasti, mutta haitat näkyvät pitkään.

Tutkimus julkaistiin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.
(Lancet Respiratory Medicine 2019;DOI:10.1016/S2213-2600(19)30276-0)
https://doi.org/10.1016/S2213-2600(19)30276-0

Tupakointi lisää sekä rannekanavaoireyhtymän että kyynärhermopinteiden riskiä.
Ylipaino, tupakointi, ruumiillinen työ ja erityisesti käsiin kohdistuva tärinä lisäävät rannekanavaoireyhtymän riskiä. Kyynärhermopinteen merkittävin riskitekijä on tupakointi.
Tiedote väitöstutkimuksesta.
Linkki julkaisuun.

Tupakointi itsessään näyttää lisäävän riskiä mielenterveyden ongelmiin.
Tuoreessa brittitutkimuksessa havaittiin, että yhteys mielenterveysongelmien ja tupakoinnin välillä ei johdu vain siitä, että heikosta mielenterveydestä kärsivät saattavat ”hoitaa” itseään tupakoimalla. Bristolin yliopiston johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että tupakointi lisää todennäköisyyttä sairastua masennukseen ja skitsofreniaan, mutta masennus ja skitsofrenia myös lisäävät tupakoinnin todennäköisyyttä. Aiemmin tänä vuonna sama tutkijaryhmä huomasi, että tupakointi lisää kaksisuuntaisen mielialahäiriön riskiä.

Äidin tupakointi raskausaikana lisää lapsen todennäköisyyttä sairastua skitsofreniaan myöhemmin elämässä, selvisi Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen, Columbian yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Oulun yliopiston yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa.
Tutkimustiedote.