Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Sukupuu

Perimä ja riippuvuudet

Riippuvuuksien kehittymisherkkyydessä on suuria yksilöllisiä eroja. Perinnölliset syyt vaikuttavat tupakoinnin aloittamiseen ja jatkaminen, fyysisen ja psykologisen riippuvuuden kehittymiseen, tupakanhimoon sekä tupakoinnin uudelleen aloittamiseen.

Ihmisillä olevien nikotiinireseptorien määrissä, tyypeissä ja jakaumissa sekä nikotiinin aineenvaihdunnassa maksassa on eroja. Keskushermoston nikotiinireseptorien rakenne, ja maksan kyky hajottaa nikotiinia vaikuttavat, kuinka herkästi henkilö tulee riippuvaiseksi nikotiinista. Hitaasti nikotiinia hajottavilla on pienempi riski jäädä riippuvaisiksi, sillä silloin veren nikotiinipitoisuus pysyy korkeana pitempään ja aiheuttaa kokeiluvaiheessa enemmän myrkytysoireita.

Nikotiinireseptorien määrä ja herkkyys lisääntyvät tupakoinnin myötä, ja reseptorien toiminta säilyy poikkeavana vielä puoli vuotta tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

On mahdollista, että dopamiinin aineenvaihduntaan liittyvillä perintötekijöillä on merkitystä sekä nikotiini- että muissa riippuvuuksissa (alkoholi, uhkapelit). Persoonallisuutemme kehitykseen liittyvät myös geenit. Henkilöillä, joilla on voimakas riskinottotaipumus, on suurempi riski tulla nikotiinista riippuvaisiksi.

Perintötekijät eivät ennusta yksilön riippuvuuden kehittymistä. Niiden tutkimisen tavoitteena on löytää uusia hoitokeinoja riippuvuussairauksiin.

Kaikilla nikotiinituotteilla voi kuitenkin olla sikiön- ja yksilönkehitykseen pitkäkestoisia, jopa ylisukupolvisia kielteisiä vaikutuksia.

 

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia: Nikotiini on aina haitallista kasvulle ja kehitykselle.