Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Tupakointi kielletty

Tupakointi ja lapset

Tupakansavu heikentää lapsen vastustuskykyä sekä aiheuttaa silmien, kurkun ja hengitysteiden ärsytystä. Myös lapsen riski sairastua toistuviin tulehdussairauksiin, astmaan ja allergioihin lisääntyy vanhempien tupakoinnin myötä.

Lapset kokevat huolta ja pelkoa

Tupakoivien vanhempien lapset kokevat huolta ja pelkoa vanhemmistaan (mahdollinen sairastuminen ja kuolema) ja omasta tulevaisuudestaan.

Lapset voivat yrittää vaikuttaa vanhempiensa tupakointiin eri tavoin. Moni näyttää vanhemmilleen kuvia ja esitteitä, jotka kertovat tupakoinnin vaaroista. Osa piilottaa vanhempien tupakoita, osa saattaa ilmoittaa aloittavansa itsekin tupakoinnin.

Tupakointi herättää lapsissa usein kysymyksiä, joihin vastaaminen ei ole helppoa:

  • Miksi aloitit tupakoinnin?
  • Miksi et yritä lopettaa?
  • Miksi et välitä perheen terveydestä?

Vanhempien asenteilla on merkitystä

Tutkimusten mukaan vanhempien asenteilla on suuri merkitys lasten tupakointiin. Jos kotona tupakanpoltto on sallittua, on lasten tupakointi selvästi yleisempää. Päivittäin tupakoivista nuorista yli 40 % on saanut tupakkaa kotoaan.

Vanhempien savuttomuus ja tupakointikiellot ovat tehokkaita keinoja, joilla voidaan ehkäistä nuorten tupakointia. Tupakointikielto kodin sisätiloissa vähensi nuorten tupakointia jopa niissä perheissä, joissa molemmat vanhemmat polttivat. Vaikutusta on myös sillä, etteivät vanhemmat anna nuorille tupakkaa, eivätkä jätä sitä saataville.

Vinkkejä tupakoivalle vanhemmalle

  • Sano tiukka ei nuorten tupakoinnille. Vanhemman ei pidä hyväksyä lapsensa tupakointia, vaikka itse tupakoisikin.
  • Tee kodista ja muista lasten elinympäristöistä tupakasta vapaita alueita. Älä polta lasten läsnä ollessa.
  • Keskustele lastesi kanssa omasta tupakoinnistasi, kuuntele myös lasten ajatuksia ja tuntemuksia.
  • Tee yhteinen sopimus lapsesi kanssa, jossa lapsi lupautuu tekemään jotain erityistä, kunhan onnistut lopettamaan tupakoinnin. Näin et joudu kamppailemaan lopettamisen kanssa yksin.
  • Lopeta tupakointi. Tukea lopettamiseen saa työterveyshuollosta ja terveyskeskuksista sekä Stumppi-neuvontapuhelimesta numerosta 0800 148 484. Tällä Stumppi.fi-sivustolla voit saada työkalujen lisäksi myös asiantuntijan tukea sekä kirjautumisen takana olevalta keskustelupalstalta vertaistukea muilta tupakoinnin lopettamista harkitsevilta ja lopettamispäätöksen tehneiltä.

Tutustu: Duodecim: Lapsuuden tupakka-altistus yhteydessä nivelreumaan aikuisena.