Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy
Raskaana

Tupakointi ja raskaus

Raskausajan tupakointi altistaa raskaushäiriöille ja vaarantaa lapsen myöhemmän terveyden. Sama pätee myös passiiviseen tupakointiin, joten isänkin kannattaa lopettaa tupakointi!

Tupakansavu sisältää tuhansia kemiallisia aineita, joista moni läpäisee istukan. Näistä merkittävimmät ovat nikotiini ja hiilimonoksidi eli häkä. Nikotiini heikentää kohdun ja istukan verenkiertoa ja siten sikiön hapensaantia. Hiilimonoksidi vähentää hapen kuljetusta sikiön kudoksiin.

Raskauden aikainen tupakointi:
*altistaa sikiön kasvuhäiriöille, lisää ennenaikaisen synnytyksen, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja  etisen istukan vaaraa
*aiheuttaa ongelmia myös vastasyntyneelle
*nostaa kätkytkuoleman riskin viisinkertaiseksi
*altistaa lapsen oppimishäiriöille, uni- ja keskittymishäiriöille sekä ylivilkkaudelle kouluiässä
*altistaa lapsen astmalle ja allergioille.

Noin 15 %  naisista jatkaa tupakointia raskauden aikana Suomessa. Jos tupakointi lopetetaan alkuraskaudessa, useimpien raskaushäiriöiden vaara vähenee tupakoimattomien tasolle. Tupakoinnin määrä vaikuttaa siitä aiheutuviin raskaushäiriöihin.

Tupakoinnin asteittainen lopettaminen tai vähentäminen on usein vaikeaa. Siksi tupakoinnista kannattaa luopua kokonaan. Raskausaikana motivaatio tupakoinnin lopettamiseen on yleensä vahva, joten tuen avulla tupakoimattomuuskin onnistuu. Nikotiinikorvaushoitoa voidaan käyttää myös raskauden aikana, sillä se on vauvan kannalta turvallisempaa kuin tupakointi.

Lue lisää:
Potilaan Lääkärilehti: Monet raskau­de­nai­kaiset tekijät kasvattavat lasten masen­nus­riskiä.

Terveyskirjasto: Tupakointi raskausaikana. Artikkeli on osa Odottavan äidin käsikirjaa.
Mikael Ekblad ja Kirsi Vähäkangas: Kannattaako nikotiinikorvaushoito raskauden aikana?

Syöpäjärjestöjen esite kertoo, millaisia positiivisia vaikutuksia tupakoinnin lopettamisella raskauden aikana äidille ja lapselle.
Nikotiiniton raskaus. Syöpäjärjestöjen video kertoo nikotiinin haitoista raskauden aikana. Perustuu tosielämän kysymyksiin, joita terveydenhuollossa on esitetty.

Uutispalvelu Duodecim:Tupakointi kannattaa lopettaa ennen raskautta, mutta viimeistään heti raskauden alussa.