Hyppää sisältöön
Rekisteröidy
Kirjaudu

Tule mukaan

Vastaanota vertaistukea ja viestejä. Voit pitää omaa henkilökohtaista päiväkirjaa.

Rekisteröidy

Vertais-ryhmässä stumppaus on helpompaa kuin yksin

Tupakointi on herkkä aihe, ja joensuulainen Eeva Papunen tietää sen.

Papunen on yksi tuberkuloosin ja keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filha ry:n Vertaistuella eroon tupakasta -hankkeen kouluttamista vertaisohjaajista – sekä entinen tupakoitsija.

– Monelle ihmiselle tupakka on sellainen, että jos se on ollut läsnä suurimman osan ajasta, se on hänen juttunsa ja asiansa. Tupakoitsija voi myös ajatella, ettei hänen tupakointinsa haittaa ketään eikä se vaikuta vaikkapa toimintakykyyn töissä tai muuhun olemiseen.

– Ihmisten mielestä tupakka on vielä enemmän oma asia kuin päihteet, Papunen summaa.

 

Vertaistuella eroon tupakakasta -hankkeen tavoitteena on lisätä matalan kynnyksen vertaistuen saatavuutta tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden lopettamisen tueksi. Siksi Filha järjestää hankealueillaan koulutuksia vapaaehtoispohjalta toimiville tupakoinnin lopettamisen vertaisohjaajille. Pohjois-Karjalassa koulutuksen käyneitä vertaisohjaajia on noin 45, valtakunnallisesti ohjaajia on 130.

 

Pohjois-Karjala valikoitui Filhan hankealueeksi, koska täällä tupakointi on keskimääräistä runsaampaa. Samanlainen tilanne on myös muilla hankealueilla, Kymenlaaksossa ja pääkaupunkiseudulla.

 

Lähde: Karjalan Heili